Aslı Aral - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'de olası bir iç savaşın çok tehlikeli olduğunu ve bunun önlenmesi için her şeyin yapılması gerektiğini söyledi.

İngiltere'ye resmi ziyarette bulunan Gül'ün, Guardian gazetesinde tam sayfa yer alan demecinde, "Suriye'nin çıkmaz sokağa girdiği ve değişimin kaçınılmaz olduğunu" söylediği bildirildi.

Gazetenin Ortadoğu editörü Ian Black'in yaptığı mülakatta Gül'ün ayrıca, Suriye'de binlerce kişinin öldürüldüğü sekiz aylık ayaklanmalarda Esad'a artık güvenilemeyeceğini belirttiği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün İngiltere'ye yaptığı üç günlük resmi ziyaretten önce gazeteye verdiği mülakatta, Türkiye'nin Suriye sınırında tampon bölge oluşturmaya hazırlandığı yolundaki haberlerle ilgili yorum yapmadığı bildirildi.

Haberde, Gül'ün "silahlı gruplara barınma sağlamanın söz konusu olmayacağını" söylese de Ankara'nın Suriyeli muhalif kuruluşlara "demokratik bir platform" sunmaya devam edeceği kaydedildi. Cumhurbaşkanı Gül'ün şu sözleri aktarıldı:

"Suriye artık çıkmaz sokağa girmiştir ve değişim kaçınılmazdır. Ancak değişimi yaratmanın doğru yolunun dışarıdan müdahaleyle olacağına inanmıyoruz. Halk bu değişimi yapmalı. İç savaş, kimsenin görmek istediği bir şey değil. Bunu önlemek için her şey yapılmalı. Çok tehlikeli."

AB ile ilişkiler konusunda ise Gül'ün, Türkiye'nin üyelik hedefinde kararlı olduğunu belirterek bunun partiler üzerinde bir konu olduğunu belirttiği kaydedildi.

Gazete Gül'ün Türkiye ile İngiltere'nin avro krizinde aynı görüşte olduğunu söylediğini ve "Eğer Türkiye AB'de olsaydı, pozisyonu aynı İngiltere gibi olurdu" dediğini bildirdi.

Abdullah Gül'ün Guardian'a mülakatında ayrıca Türkiye'nin Kürt azınlığa yaklaşım konusunda "tartışmalı görülen" sicilini savunduğu ve "terör gruplarını" reform sürecini baltalamakla suçladığı kaydedildi.

Suriye'nin geçmişte terör örgütü PKK üyelerini barındırdığına dikkati çeken Guardian, Abdullah Gül'ün güvenli bölgelerden saldırı düzenlenmesi halinde, sınırötesi baskınların gerekli olabileceğini söylediğini belirtirken şu sözlerini aktardı: "Suriye hükümetinin o türden bir hata yapacağını düşünmüyorum."