İkinci ''Ergenekon'' davasında, tutuksuz yargılanan Mahir Akkar ile teğmenler Noyan Çalıkuşu ve Eren Mumcu'nun savunması alındı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada konuşan Mahir Akkar, Ankara'da ''Politik ve Ekonomik Haber Ajansı''nı kurarak gazetecilik çalışmaları yaptığını, ceza ve hukuk mahkemelerinde adli bilirkişi olarak çalıştığını söyledi.

''Hakkımda böyle bir iddianame ile dava nasıl açıldı, hiç anlamadım. Sayın savcılık, soruşturmayla uzaktan yakından ilgisi bulunmayan telefon görüşmelerime dayanarak inanılmaz boş iddialarla dolu bir sayfalar karmaşası sunmuştur'' diyen Akkar, suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Telefon konuşmalarından hakkında suç yaratmaya çalışıldığını savunan Akkar, ''Burada savcılığın hakkımda hazırlamış olduğu bu yersiz ve mesnetsiz isnatlarda bulunan iddianameye karşı adeta bir karşı iddianame sergilemeye geldim'' dedi.

Akkar, şöyle devam etti:

''Bu iddianame bir ithamnamedir. Ciddiyetten uzak bir derleme yapılmak suretiyle benimle istihza (alay) etmektedir. Dolayısıyla bu bir istihzanamedir (Alayname). Bu iddianameler, son zamanlarda yüzlerce gazeteci, akademisyen ve düşünürün on binlerce saatini çalmaktadır. Bu yüzden bir iddianame değil, israfnamedir. Savcılık beni olmayan suçlarla itham etmektedir.''

Dava sanıklarıyla hiç bir ilişkisinin olmadığını ifade eden Akkar, tutuklu sanıklardan CHP Milletvekili Mustafa Balbay ile bir kez görüştüğü iddiasının gerçeği yansıtmadığını, Balbay ile hayatının hiçbir noktasında yan yana gelmediğini, sadece bir kez Cumhuriyet gazetesinin santralini aradığını kaydetti.

Akkar, dava sanıklarından Tuncay Özkan ile 'irtibatlı olduğu ve örgütün amaçları doğrultusunda kullanılmak üzere bilgi ve doküman temini için faaliyet gösterdiği' iddialarına değinerek, Özkan ile hayatının hiç bir döneminde bir araya gelmediğini söyledi.



-Teğmen sanıklar-



Tutuksuz sanık teğmen Noyan Çalıkuşu da davanın tutuklu sanıkları Kemal Aydın, Neriman Aydın ve Durmuş Ali Özoğlu'nun örgütün hedeflerini gerçekleştirme amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerine sızabilmek için bazı harp okulu öğrencilerine çeşitli şekillerde ulaşarak, örgüte kazandırdıkları'' iddialarını reddetti.

Tutuksuz yargılanan teğmen Eren Mumcu da, hakkındaki suçlamaları reddederek, iddianameyi trajik komik bir senaryo olarak değerlendirdi. Mumcu, beraatına karar verilmesini istedi.

Savunmaların alınmasına ara veren mahkeme heyeti, duruşmayı yarına erteledi.