İngiltere, Avro bölgesindeki borç krizini çözmek için tüm AB'nin uyması gereken bir anlaşma değişikliğine gidilmesine karşı çıkarak, anlaşma değişikliğinin "İngiltere'nin çıkarlarına uymadığını ve bağımsızlığının kaybı anlamına geleceğini" bildirdi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Brüksel'deki AB zirvesinde yaptığı açıklamada, "Avro bölgesindeki ülkelerin bir araya gelip, sorunları çözmesini istiyoruz. Ancak bunun sadece AB anlaşmaları çerçevesi içinde, tek pazarı koruyacaksa ve İngiltere'nin çıkarlarına uyacaksa yapılmasına izin vermeliyiz" diye konuştu.

Önlemler alınmadıkça "anlaşma içinde anlaşmaya ihtiyaç olmadığını" savunan Cameron, AB genelinde gidilecek bir anlaşma değişikliğini veto edeceklerini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İngiltere Başbakanının "kabul edilemez taleplerde bulunduğunu" bildirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise, "Lizbon Anlaşmasında değişikliğe gidilmesine imza atmanın ulusal egemenliğin kaybı anlamına geleceğini" söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, tüm AB ülkelerinin Lizbon anlaşmasının değiştirilmesine onay vermesini istiyor. Böylece Avro bölgesi ülkelerine ekonomik krizin çözülmesi için, daha sıkı bütçe ve borç kurallarının getirilmesi amaçlanıyor.

Ancak Avro bölgesi dışında olan İngiltere, finansal servis endüstrisi ve ekonomisinin korunmasını garanti altına alacak ek protokol olmadan, anlaşma değişikliğine karşı çıktığını bildiriyor.

Cameron'a, AB'ye karşı şüpheli görüşleriyle bilinen partisi Muhafazakar Parti'den de Brüksel'de ülkesinin çıkarlarını koruması için baskı yapılıyor. Kimi Muhafazakar Partili milletvekilleri, Lizbon anlaşmasında herhangi bir değişikliğin ülkede referanduma sunulması gerektiğini savunuyor.

İngiltere'deki koalisyon hükümeti, geçen yıl göreve geldikten kısa süre sonra AB'de herhangi bir anlaşmanın onayı gibi yetki devriyle ilgili konulardan önce ülkede referanduma gidilmesi kararı almıştı.

Avro bölgesinde bulunmayan İngiltere, yakın ticari ilişkileri nedeniyle Avrupa'daki borç krizinden olumsuz etkileniyor.