Irak Başbakanı Nuri el Maliki, ülkesindeki Amerikan askerlerinin çekilmesini tamamlamasından üç hafta önce iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açmak için ABD'yi ziyaret ediyor.

Başkent Washington'a dün gelen el Maliki, iki gün sürecek ziyareti sırasında ABD Başkanı Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Kongre üyeleriyle, güvenlik, enerji, eğitim ve adalet konularını görüşecek.

Irak'ta 2006'da iktidara gelişinden bu yana üçüncü ABD ziyaretini yapan el Maliki'ye Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Savunma Bakanı Vekili Sadun el Duleymi, Ticaret Bakanı Hasan Ebubekir Hayrullah, Ulaştırma Bakanı Hadi el Amari ile ulusal güvenlik danışmanı Felah el Fayad ve ulusal yatırım kurulu başkanı Sami el Araci eşlik ediyor.

El Maliki'nin danışmanı Ali Musavi, Irak Başbakanı'nın ABD'ye ilk kez ülkesindeki yabancı askerlerden kurtulmuş olarak gittiğini ve şimdiye kadar askeri konuların egemenliğindeki Bağdat ve Washington arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açmak istediklerini belirtti.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney de Obama ve el Maliki'nin Irak'taki Amerikan askerlerinin çekilmesini ve iki ülke arasındaki geniş stratejik işbirliğinde yeni bir sayfa açma çabalarını görüşeceklerini kaydetti.