İran, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile BM Güvenlik Konseyinden İranlı bilimadamı Ahmedi Ruşan'ın öldürülmesini kınamalarını istedi.

İran'ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Kazayi, Genel Sekreter Ban ve Güvenlik Konseyine yazdığı mektupta, bilimadamının öldürülmesinin ''son derece zalimce, insanlık dışı bir terör eylemi'' olduğunu belirterek, onlardan bu terör saldırısını en güçlü şekilde kınamalarını ve terörizmle mücadelede etkili önlemler almalarını istedi.

Kazayi, mektubunda, ''İran'ın nükleer bilimadamlarını hedef alan bu tür terör saldırıları, ya da siyasi ve ekonomik baskılar, ülkemizi, nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullanma yönündeki hakkını kullanmasını engelleyemez'' dedi.

Mektupta bu son saldırı da dahil olmak üzere İranlı bilimadamlarını hedef alan terör saldırılarında aynı terör metodlarının kullanıldığının ıspatlandığını da savunan Kazayi, ''Suikastlerde bilimadamlarının kullandıkları arabalara hep (yapışkan nitelikte) manyetik bombaların konduğu ve patlatıldığı görülmüştür'' dedi.

Mektubunda ''Bu suikastlerin arkasında dış güçlerin olduğu konusunda önemli delil var'' diye de yazan Kazayi, ancak ABD ya da İsrail'i açıkça suçlamadı.