İran'da önceki gün bombalı saldırıda hayatını kaybeden bilimadamı Mustafa Ahmedi Ruşen için düzenlenen cenaze törenine on binlerce kişi katıldı.

Bilimadamı Ahmedi Ruşen için bugün ilk önce Tahran Üniversitesi Bahçesi'ndeki Cuma namazının ardından cenaze namazı kılındı.

Tahran Cuma imamlarından Ayetullah İmami Kaşani'nin kıldırdığı cenaze namazın ardından omuzlara alınan tabut, İnkılap Meydanı'na kadar taşındı.

Ahmedi Ruşen'in, ailesi, yakınları ve arkadaşlarının yanı sıra on binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde, ''ABD, İsrail ve İngiltere'ye ölüm'' sloganları atıldı.

Törende ayrıca sık sık, ''Nükleer enerji vazgeçilmez hakkımızdır'' şeklinde slogan atılırken, ''Şehit Ahmedi Ruşen'in yolunun takip edileceği'' belirtildi.

Teröristlere ve terörizme destek verenlerin kınandığı törende, BM ve uluslararası insan hakları kuruluşlarından bu saldırıyı kınamaları talep edildi.

Törende İran bayraklarının yanı sıra Ahmedi Ruşen'in posterleri taşındı.

Törende konuşan Ahmedi Ruşen'in annesi Sıddıka Salariyan, ''şehit verdiği oğluyla gurur duyduğunu, başka Mustafa'ların kurban verilmemesi için güvenlik önlemlerinin artırılmasını'' istedi.

''Oğlunun yolunu takip edecek yeni neslin ülkeye zarar verilmesine müsaade etmeyeceğine olan inancını'' dile getiren Salariyan, ''oğlunun kanının yerde kalmaması için teröristlerden intikam alınmasını'' beklediklerini söyledi.

Ahmedi Ruşen'in annesinin konuşması sırasında vatandaşların ağladığı görülürken tüm şehitler için dua edildi.

Cenaze törenine, Anayasayı Koruyucular Konseyi Genel Sekreteri Ayetullah Ahmed Cenneti, Uzmanlar Meclisi Başkanı Ayetullah Muhammed Rıza Mehdevi Keni, Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili, Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Firuddin Abbasi'nin yanı sıra öteki askeri ve siyasi yetkililer katıldı.