İspanya'da sağcı hükümetin geçen hafta açıkladığı ve işten çıkarılmaların kolaylaştırılıp, tazminatların azaltılmasının öngörüldüğü iş reformuna karşı 57 kentte gösteriler düzenlendi.

''İstihdam için faydasız, ekonomi için etkisiz ve işçiler için adil olmayan iş reformuna hayır'' başlığı altında ülkenin iki büyük işçi sendikası CCOO ve UGT'nin önderliğinde organize edilen gösterilerde, hükümetten sunduğu iş reformu paketinde değişiklikler yapması istendi.

En büyük gösterilere sahne olan başkent Madrid'de şehir merkezini dolduran binlerce kişi, bankaları ve tüm siyasi partileri sert dille protesto ederek, genel grev çağrısında bulundu.

Bu arada ekonomik kriz başladığından bu yana gösteriler yapan ve Madrid'deki Sol meydanını uzun süre işgal etme eylemleriyle tanınan ''15 Mart'' veya ''Öfkeliler'' adı verilen halk hareketine bağlı bir grup da Madrid Borsa binasının önünde toplanarak, sistem karşıtı sloganlar attı ve ''yeterince aktif olmadıkları'' gerekçesiyle sendikacıları eleştirdi.

İşsiz sayısının 5,4 milyonu bulduğu İspanya'da CCOO ve UGT sendikalarının başkanları yaptıkları açıklamalarda, ''Hükümetle çatışma istemiyoruz. Sadece reformun içeriğinde değişiklikler istiyoruz'' dediler. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin farkında olduklarını ve ''hükümetle bilek güreşine girmek istemediklerini'' kaydeden sendika yetkilileri, sosyal birlikten yana olup, genel grev için ısrarcı bir tavır takınmayacaklarını ifade ettiler.



-Başbakan Rajoy: ''Önlem paketleri hoş olmayacak''



Başbakan Mariano Rajoy, genel sekreteri olduğu Halk Partisi'nin kongresinde yaptığı konuşmada, ''Sorunlar çok ciddi ve hemen çözülecek türden değil. Önlem paketleri hoş olmayacak'' uyarısında bulundu.

Göstericilere saygı duyduğunu belirten Rajoy, ''Ancak bu reformlar, ülke için gerekli, iyi ve adil'' değerlendirmesini yaptı. ''Eğer İspanya'nın büyümesini, istihdam yaratmasını istiyorsak ve Avrupa'nın en fazla işsizlik yaratan ülkesi olmak istemiyorsak, bu yaptıklarımızı gerçekleştirmek gerekiyor'' diyen Rajoy, tüm İspanyollar için ''inandığını ve içinden geleni yaptığını'' söyledi.