İsrail ile Filistin heyetleri arasındaki "son istikşafi görüşme" bugün Ürdün'ün başkenti Amman'da yapılacağı bildirildi.

Konuyla yakın bir Filistinli yetkili, barış müzakereleri olasılığını değerlendirmek için İsrail ve Filistin heyetleri arasındaki son istikşafi görüşmenin bugün Amman'da yapılacağını belirterek, bundan başka görüşme yapılmayacağını söyledi.

Ürdün'ün isteği üzerine istikşafi görüşmeleri kabul ettiklerini, bu görüşmelerden ve taraflar çözüm konusundaki vizyonlarını sunduktan sonra müzakerelerin başlamasının öngörüldüğünü belirten Filistinli yetkili, "Bizden isteneni yaptık, ama İsrail hükümeti, sadece içi boş konu başlıkları haricinde çözüm vizyonunu sunmadı. Bugünkü son şans, umarız İsrail hükümeti yöntemini değiştirir ve kendisinden isteneni yapar" dedi.

ABD, Rusya, AB ve BM'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü, 26 Ekim'de her iki tarafı, sınırlar ve güvenlik konusundaki tutumlarını üç ay içinde ortaya koymaya çağırmış, Ürdün bundan önce dört istikşafi toplantıya evsahipliği etmiş, ancak şimdiye dek somut bir sonuç elde edildiği haberi gelmemişti.

Filistin tarafı verilen mühletin 26 Ocak'ta sona ereceğini söylerken, İsrail hükümeti Amman'daki ilk görüşmenin 3 Ocak'ta yapıldığını, dolayısıyla mühletin 3 Nisan'da sona ereceğini savunuyor.

Öte yandan, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, bugün sona ereceği açıklanan istikşafi görüşmelerin sürmesi çağrısı yaptı.

Ashton, Gazze'deki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, görüşmelerin sürmesi konusunda yapabilecekleri yardımı değerlendirdiklerini belirterek, "Ancak bu sonuçta iki taraf arasındaki bir durum" diye konuştu.