Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Palmer raporunun yayınlandığı tarihin, İsrail için 9 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği Mavi Marmara olayı nedeniyle özür dilemesi için de son tarih olduğu; özür dilenmemesi halinde B planının yürürlüğe konulacağı yolundaki sözleri, İsrail basınında geniş yer buldu. Ancak İsrailli yetkililer, ''İsrail'in özür dileme niyetinde olmadığını'' belirttiler.

İsrail basını, radyo ve televizyonlarıyla, açıklamaları İsrail'e uyarı veya ültimatom şeklindeki başlıklarla aktararak akşam saatlerinde geniş yer verdi. İsrail radyosu, ''Türkiye'nin İsrail'e ültimatomu'' başlığı altındaki haberinde, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun açıklamalarını aktardı. Radyo, bu açıklamalara karşı İsrailli diplomatik kaynakların, ''İsrail'in filo olayı nedeniyle özür dileme niyetinde olmadığını'' vurguladıklarını belirtti; İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bunu çeşitli kanallarla ABD yetkililerine de aktardığını kaydetti.

İsrailli kaynaklar, radyoya, Türkiye'nin Palmer raporunun yayınlanmasıyla ilgilenmediğini, çünkü raporun Türkiye için çok iyi olmadığını öne sürerken, Davutoğlu'nun sözlerini de İsrail'e baskı yapmak için son dakika girişimi olarak değerlendirdiler.

Bir İsrailli yetkili de İsrail'in, Mavi Marmara'da hayatını kaybedenler için üzüntülerini dile getirmesi ihtimalinin gündeme geldiğini, ancak özür dilemeyi ve Gazze Şeridi'ne ablukanın kaldırılmasını kabul etmediğini ifade etti. Aynı yetkili, Palmer raporunun İsrail'in Türk gemisinin ele geçirilmesini haklı bulduğunu ve Türkiye'yi de, geminin önlenmesi için daha fazla şey yapabileceği yolunda eleştirdiğini öne sürdü.

İsrail radyosu haberinde, İsrail askerlerinin de gemiye çıktıklarında aşırı güç kullandıkları şeklinde eleştirildiğini de hatırlattı. Haberde, raporun önümüzdeki hafta ortalarında yayınlanabileceği yolundaki tahminlere de yer verildi.



-KANAL 10: ''NETANYAHU ÖZÜR DİLEMEMEYE KARARLI''-



İsrail'in Kanal 10 televizyonu da İsrail'in Mavi Marmara olayı nedeniyle özür dilemeyeceğini ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bu konuda kararlı olduğunu tekrarladı.

Kanal 10 televizyonuna göre, İsrailli siyasi bir yetkili, Davutoğlu'nun ültimatomuna cevap vererek, ''Anladığım kadarıyla filo olayları için özür dilemeyeceğiz. Netanyahu özür dilememeye kararlı. Bu, son günlerde Amerikalılara da söylendi'' ifadelerini kullandı.

Televizyon, İsrail Başbakanlığındaki yetkililerin, Davutoğlu'nun ültimatomu ile bir ilgisi bulunmaksızın, açıklanması beklenen raporla ilgili değerlendirmeler yaptıklarını da kaydetti.

İsrail Başbakanlığı yetkilileri, habere göre, ''Davutoğlu'nun söylediklerine ve tarzına çok şaşırmadıklarını'' da ifade ettiler.

Kanal 2 televizyonu da ''24 saatlik ültimotam'' başlığıyla aktardığı haberinde Davutoğlu'nun açıklamalarını verdi. Raporun yarın akşam saatlerinde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un açıklayabileceği belirtilirken, yapılan yorumda, Ankara'nın B planını devreye sokmasıyla, ülkedeki İsrail Büyükelçisiyle büyükelçilik müsteşarının ''istenmeyen kişi ilan edilebileceği'' öne sürüldü. Yapılan yorumda, bölgenin en güçlü Müslüman ülkesi olarak Türkiye'nin İsrail'le ilişkilerini asgari seviyeye düşürmesi halinde, Mısır ve Ürdün'ün ne yapacağının de merak konusu olduğu ifade edildi.