İstanbul'da geçen yıl Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) kontrolüyle kırmızı ışık ihlalinden 212 bin 241 araç sürücüsüne 29 milyon 713 bin TL, emniyet şeridi ihlalinden 99 bin 544 sürücüye 6 milyon 569 bin TL, hız ihlalinden 128 bin sürücüye 26 milyon 729 bin TL, yasak park ihlalinden de 466 sürücüye 30 bin 756 TL ceza kesildi.

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü EDS'den sorumlu büro amiri Tezcan Üstün, yaptığı açıklamada, EDS ile trafik ışıkları, yer işaretlemeleri ve hız ihlallerine yönelik tespitler yapılarak ''Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı'' düzenlendiğini belirtti.

EDS uygulamasının 12 Nisan 2007 tarihinde 3 noktada faaliyete geçtiğini, halen kırmızı ışık, emniyet şeridi, tramvay yolu ve hız ihlalleri ile hatalı parklanma ve ters yön ihlalleriyle ilgili toplam 167 noktada çalıştığını ifade eden Üstün, şunları kaydetti:

''Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü olarak tüm personelimiz ve ekipmanlarımızla denetim işlemlerini sürdürüyoruz. Fakat bu yeterli olmuyor. EDS, elektronik teknolojiyi denetlemeye katma amacıyla geliştirilmiş bir sistem. Herhangi bir kural ihlalinin tespiti halinde, kayıt altındaki kameralar suçu tespit edip görüntüyü bilgisayara otomatik olarak atıyor. Trafik kusurunu işleyen araç sürücüsü hata yapar yapmaz otomatik olarak kameralar otomobili ve plakayı görecek şekilde görüntüyü kaydediyor, plakası, yer, saat ve tarih ile birlikte tutanağa geçiriyor, trafik ceza tutanağı düzenleniyor. Bu tutanak, postayla 7 gün içinde vatandaşa ulaşıyor.''

Kırmızı ışık ihlalleri ve kazaların yoğunlaştığı kavşaklara kırmızı ışık EDS'yi, hızdan kaynaklanan yerlere de hızı tespit eden kameraları koyduklarını ifade eden Üstün, ''Burada asıl amaç trafik cezası yazmak değil, sadece can ve mal kaybını en aza nasıl indirebilirizin hesabını yapıyoruz. E-5 Karayolu, Hal Yolu ve Basın Ekspres Yolu üzerinde emniyet şeridi ihlallerine yönelik EDS'lerimiz var. Fakat otoban yolu üzerlerine henüz kurulmuş değil. Kurulması planlanıyor. Buralarda kendi araçlarımızla, personelimizle kontrolleri yapmaya çalışıyoruz'' dedi.

Üstün, EDS kameralarıyla günde yaklaşık 1750 kural ihlali tespit ettiklerini kaydetti.