Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, senatoda kabul edilen yasayla ilgili olarak Ankara'dan gelen sert tepkiler üzerine yaptığı açıklamada, ''Türkiye'yi soğukkanlı olmaya davet ettiğini'' söyledi.

Juppe, yasaya sıcak bakmadığını daha önce açık bir şekilde dile getirmiş, ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ısrarı üzerine sessiz kalmayı tercih etmişti.

''Canal plus'' televizyon kanalının sorularını yanıtlayan Juppe, ''Türk dostlarımı soğukkanlı olmaya davet ediyorum ve bu büyük ülkeye, ekonomik ve siyasi bu büyük güce elimi uzatıyorum'' ifadesini kullandı.

Juppe, Türkiye ve Fransa'nın iyi ilişkilere ihtiyacı olduğunu belirterek, Ankara ile yapıcı ilişkilerin tekrar oluşturulacağı inancında olduğunu kaydetti.

Fransız bakan, ''Ben elimi uzatıyorum. Umut ederim ki bir gün karşılığı gelir. İtidal çağrısı yapıyorum. Türkiye'de bir çok Fransız şirketi var. Bizim Türkiye ile önemli ticari ve ekonomik ilişkilerimiz var. Bizim Türkiye'ye, Türkiye'nin bize ihtiyacı var. Ben gerçekçiliğin, duyguların üstesinden geleceğine inanıyorum'' diye konuştu.

Kendisinin dışişleri bakanı sıfatıyla bu tür bir yasayı uygun bulmadığını hatırlatan Juppe, bu konuda daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.



-Hollanda medyası geniş yer verdi-



Öte yandan Fransa Senatosu'nun, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesi Hollanda basınında geniş yer buldu.

-Türkiye Fransa-ya öfkeli- başlığıyla haberi veren Hollanda yayın kurumu NOS, Fransa Senatosu'nun 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasayı kabul etmesinin Türkiye-yi kızdırdığını bildirdi.

De Volkskrant gazetesi ise haberi -Fransa Senatosu tartışmalı soykırım yasasını kabul etti- başlığıyla verdi. Türkiye-nin Fransa-ya karşı bir takım sert tedbirler almaya hazırlandığı kaydedilen haberde, cumartesi günü binlerce Türk-ün Paris-te yaptığı gösteriye de vurgu yapıldı.