Kırgızistan'daki cezaevlerinde mahkumların eylemi sürerken, Başbakan Ömürbek Babanov'un yeni atadığı Cezaevi ve Tutukevleri Müdürü Birinci Yardımcısı Kuanışbek Kenebayev, 3 tutukevinde ve 7 cezaevinde yaklaşık 7 bin mahkumun açlık grevini sürdürdüğünü, bunlardan 1090 mahkumun da ağzını diktiğini bildirdi.

Kırgızistan'da 16 Ocak tarihinde Bişkek'teki 1 No'lu cezaevinin koğuşlarında yapılan aramaların ardından tutukluların cezaevi yönetimini protesto etmek amacıyla başlattığı açlık grevi bugün 7-nci gününe girdi.

Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov, cezaevlerindeki durumu ele almak için Cezaevi ve Tutukevleri Müdürlüğü yetkilileri, Cezaevi Sivil Gözleme Konseyi üyeleri ile Ombudsman-ı meclise çağırdı.

Tutuklu yakınlarının protesto gösterisi Meclis binası önünde sürerken, Cezaevi ve Tutukevleri Müdürü Birinci Yardımcısı Kuanışbek Kenebayev, cezaevlerindeki son duruma ilişkin milletvekillerini bilgilendirdi.

Kenebayev, 7 bin 709 mahkumdan 6 bin 802-sinin yemeği reddettiğini, 1090 tutuklunun ağzını diktiğini belirterek, sağlık durumu kötüleşen 305 mahkumun sağlık birimine başvurduğunu söyledi.

Cezaevindeki, "sözde lider"lerin talimatı ve korkusu yüzünden açlık grevinin sürdüğünü ve grevde olanların yakınlarının devlet kurumlarının önünde protesto eylemlerine katılmaya zorlandığını belirten Kenebayev, cezaevindekilerin darp edilmediğini, aksine ikna etme çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

Mahkum yakınlarının eylemlerinin diğer bölgelere de sıçrayabileceği uyarısında bulunan Kenebayev, cezaevi içinde rehin alma olaylarının yaşanmasından endişe duyduklarını kaydetti.

Kenebayev, cezaevlerindeki eylemlerin "sözde lider"lerin koğuş kapılarının kapatılmasından dolayı başladığını anımsatarak, "Bundan böyle koğuş kapılarının açık olmayacağını" söyledi.

Cezaevi Sivil Gözleme Konseyi Üyesi Tolekan İsmailova da, tutukevlerinde acilen reforma gidilmesini, bütçeden verilen kaynağın artırılmasını, düzenin sağlanmasını, cezaevlerinde ve dışarıda güvenliğin artırılması gerektiğini belirtti. Cezaevindeki bugünkü durumu, "organize suç örgütlerinin kanunlara karşı gelmesi" olarak niteleyen İsmailova, hükümetin cezaevlerinde düzeni sağlamak için başlattığı çalışmaların desteklenmesi gerektiğini ifade etti. İsmailova, cezaevindeki eylemlerin dışarıdan yönlendirilediğini de savundu.

Meclisteki Ar-Namıs Partisi ile Milliyetçi Ata Curt Partisi milletvekilleri, Cezaevleri ve Tutukevleri Genel Müdürlüğünü mahkumları provoke etmekle suçlarken, Meclis Başkanı Ceenbekov, cezaevlerindeki duruma ilişkin ikinci oturumun cuma günü yapılacağını bildirdi.

Bu arada, Başbakan Ömürbek Babanov, Cezaevleri ve Tutukevleri genel müdür yardımcılarını bugün değiştirdi.

Öte yandan Tutukevi Müdürü Mars Cusupbekov, düzenlediği basın toplantısında, tutukluların Bişkek-teki 1 No-lu cezaevinde "sözde lider"lerin koğuş kapısının açılması için yalvardıklarını belirtti.

Cusupbekov, "sözde lider"lerin cezaevinde rahatça hareket ederek sıradan mahkumların yakınları aracılığıyla kendilerine para gönderilmesine izin verilmeyeceğini ve hiçbir koğuş kapısının açık olmayacağını vurguladı.