KKTC'de Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası'nın (El-Sen) 6 gündür özelleştirme yasa tasarısına karşı sürdürdüğü eylem, hükümetle sendikanın, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nun (Kıb-Tek) mali ve idari olarak özerklik temelinde yeniden yapılandırılması yönünde uzlaşmasıyla sonlandırıldı.

Elektrikte önce süresiz grev olarak başlayan ve Bakanlar Kurulu'nca 60 gün ertelenince ''çalışmama'' eylemi şeklinde devam eden eylem sona erdi.

KKTC Bakanlar Kurulu, Başbakan İrsen Küçük başkanlığında olağanüstü toplanarak, sendikayla uzlaşmasını karara bağladı.

Başbakan İrsen Küçük, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, Kıb-Tek'in idari ve mali olarak özerklik temelinde yeniden yapılandırılması için karar alındığını açıkladı.

Başbakan Küçük, açıklamayı, Başbakanlık binasının da bulunduğu bölgede elektrik kesik olduğu için, jeneratörle sağlanan elektrik kullanılarak yaptı.

Sendikanın grev kararının, kısa süre önce Bakanlar Kurulu'nca onayladıkları Özelleştirme Yasası'na tepki için alındığını kaydeden Başbakan İrsen Küçük, şöyle konuştu:

''Özelleştirme Yasası'nı parlamentoya sevk etmemizin bazı nedenleri vardır. Yasada hiçbir kuruluşun adı geçmemektedir. Özelleştirme Yasası çerçeve bir yasadır. Bizim esas amacımız, hükümet tarafından özelleştirilmesi düşünülecek herhangi bir kuruluşta çalışanların işsiz kalmamaları, statülerinin zayıflamaması ve istihdamlarının devamıdır. Bir süre önce Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) özelleştirilmiş değildir, ama iflastan dolay devre dışı kalmış ve çalışanlarının birçoğu da işsizdir. Biz özellikle geçici madde üreterek, bu kapsamda KTHY'den işsiz kalan ve devlette çalışmak isteyenlere bu yasayla imkan tanıyoruz.''

Başbakan İrsen Küçük, Özelleştirme Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesini veya bazı değişiklikler yapılmasını uygun görmediklerini ifade ederek, aksi halde 1 yıldır işsiz olan KTHY çalışanlarının istihdamının gecikeceğini kaydetti.

Başbakan Küçük, Kıb-Tek'te her halükarda yeni bir düzenleme yapmanın kaçınılmaz olduğunu, bu şekliyle devamının mümkün olmadığını vurgulayarak, 275 milyon TL'ye ulaşan borçları, yüzde 25-30'lara çıkan kaçakları olduğunu; birçok ülkede kaçak ve kayıpların yüzde 9'u aşmadığını anlattı.

Başbakan Küçük, sendika yetkilileriyle yaptıkları görüşme sonrası Bakanlar Kurulu'nda bir değerlendirme yaparak şu kararı aldıklarını açıkladı:

''Bakanlar Kurulu, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nun idari ve mali olarak özerklik temelinde yeniden yapılandırılması için çalışma başlatılmasına karar verir.''

El-Sen'in kararı aynen kabul ettiğini ve Resmi Gazete'de yayımlandığı andan itibaren eyleme son vereceğini ifade eden Başbakan Küçük, kararın Resmi Gazete'de kısa sürede yayımlanacağını ve El-Sen'in eyleminin biteceğini, Kıb-Tek çalışanlarının bu akşamdan itibaren görevlerinin başına döneceğini söyledi.

Hükümetle El-Sen'in vardığı mutabakatın hayırlı olmasını dileyen Başbakan Küçük, halkın böyle zor günler görmemesi temennisinde bulundu.