KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türk tarafının 22-24 Ocak'ta New York Grentree yapılacak Kıbrıs zirvesine çok hazırlıklı bir şekilde katılarak, tıkanıklık yaşanmaması için elden gelen gayreti göstereceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Grentree zirvesi öncesi yapılan son liderler görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı'na dönüşünde yaptığı açıklamada, bugün Greentree zirvesi öncesi son liderler görüşmesini gerçekleştirdiklerini ifade ederek, ''Tabii ki özel temsilcilerimiz Salı, Çarşamba ve Perşembe günü bir araya gelerek bilgimiz dahilinde bazı konuları yakınlaştırmaya veya bazı başlıkları kapatmaya çalışacaklardır'' dedi.

Bugün çok olumlu bir toplantı gerçekleştirdiklerini kaydeden Eroğlu, Greentree öncesi yapılması gerekenler ile Greentree de yapılması gerekenlerin değerlendirildiği toplantıda her iki tarafın da görüşlerini ortaya koyduğunu söyledi.



-Ban'ın mektubu-



Cumhrubaşkanı Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Cumartesi günü liderlere gönderdiği mektuba da değinerek, mektubu, özellikle ''sona gelindiğine'' dikkat çekmesi açısından çok olumlu bulduklarını söyledi.

Eroğlu, ''Biz, Genel Sekreterin bize göndermiş olduğu mektuptan memnun olduğumuzu söyleyebilirim' dedi.

Genel Sekreter'in mektubunda son aşamaya gelindiğini ve çoklu konferans yapılması gerektiğini çok net bir şekilde ortaya koyduğuna dikkati çeken Eroğlu şöyle konuştu:

''Bu mektupla önümüzü daha net gördüğümüzü söyleyebilirim. Çünkü yıllardan beridir devam eden müzakerelerde bir zaman limiti olmamıştır. 1963 olaylarının ardından 1968'de başlayan görüşmeler hala devam etmektedir. Ama Rum tarafı bugün hala zaman limiti konmadan görüşmelerin devam etmesini istemektedir. Ama takdir edersiniz ki her iki halk da bu müzakerelerin seyrinden yorulmuştur.''

Eroğlu, ''Artık bir sona varmak gereğini bizim düşündüğümüz gibi Sayın Genel Sekreter de düşünmüş ve mektubu ile ortaya koymuştur. Dolayısıyla bu bizi memnun eden bir durumdur'' dedi.

Detaylı şekilde değerlendirdikten sonra cevabi mektubu önümüzdeki günlerde Genel Sekreter'e göndereceklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türk tarafının Greentree zirvesine çok hazırlıklı şekilde gitmek için hazırlıklarını sürdürdüğünü söyledi.

Eroğlu, ''Bu çalışmalarımızın çok faydalı olacağını ve Greentree'de tıkanıklığa sebep olmamak için elimizden gelen gayreti ortaya koyacağımızı ifade etmek isterim'' dedi.