Kuzine soba yapmanın yolu ilk etapta kağıt üzerindeki tasarım sürecinin tamamlanmasından geçmektedir. Rize Kuzinesi yapmak için tasarım modeli belirlendikten sonra uygun malzemelerin seçilmesi gerekmektedir. Tasarlanan modele bağlı olarak malzeme kullanımında çeşitlilik olabilmektedir. Örneğin camlı kuzine modellerde yüksek sıcaklıklara karşı dirençli malzeme kullanılmaktadır. Gövde ve gövdede yer alacak bölmeler kaliteli tablayla birleştirilerek kuzine yapımı tamamlanmaktadır. Kullanılan malzemelerin kalitesi ve işçiliğe bağlı olarak uzun yıllar boyunca kuzine sobalardan faydalanmak mümkündür.

Kuzine Soba Yapımı

Kuzine sobanın yapımı için belirli işlemlerin titiz şekilde yapılması gerekmektedir. Seçilen malzemelerden işçilik kalitesine kadar pek çok kriter kuzineler için önemli olmaktadır. Kuzine yapımında tercihe bağlı olarak çelik kaplı sac veya döküm materyaller kullanılmaktadır. Kuzine sobanın gövdesi için çelik sac veya döm parçaların kare veya dikdörtgen formda kesilmesi gerekmektedir.

Gövde kısmı, ateş bölümü, havalandırma delikleri ve fırın bölmesinden oluşmaktadır. Havalandırma kapaklarının açılıp kapanabilir özellikte olması kuzinenin rahat kullanımı açısından önemlidir. Gövde tasarımı tamamlandıktan sonra yüksek sıcaklığa dayanıklı üst tablayla birleştirilmektedir. Tasarlanan kapakların kovanın çıkarılabilmesine ve sürme hareketine uygun olması önemlidir.

Tuğladan Kuzine Soba Yapımı

Tuğladan kuzine sobanın yapımıiçin malzeme kullanımında farklılık olmaktadır. Kuzine soba modelleri, kullanılan malzemelere göre şekillenmektedir. Fırınlı olarak dizayn edilen sobalarda tuğla kullanımına rastlanmaktadır. Kuzine sobanın çizilerek tasarlanmasından sonra kaliteli malzemeler kullanılarak yapımına başlanmaktadır. Tuğla kuzinelerin karakteristik özelliklerinden birisi, zor ısınmaları ve zor soğumaları olmaktadır. Isıyı daha uzun süre boyunca mekan içerisinde tutabilmeleri sayesinde bazı kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra diğer modellere göre daha az odun veya kömür kullanılarak performans vermesi mümkündür.

Tuğla içeren sobalar diğer modellere göre taşıması zor alternatiflerdendir. Fakat hem dekoratif açıdan hem de ısı verimliliğinin yüksek olmasından dolayı tercih edilebilmektedir. Kovalı modeller ise tuğlalarla karşılaştırıldığında daha hafif ve kullanışlı olabilmektedir. Kovalı kuzineler, yanma işleminden sonra kovanın pratik şekilde çıkartılması sayesinde avantaj sağlamaktadır.

El Yapımı Kuzine

El işçiliği kuzine sobalar, günümüzde farklı mekanlarda kullanım alanına sahip olmaktadır. Kuzine sobalar, genellikle Karadeniz yöresinin sembolü haline gelmeleriyle bilinmektedir. Geçmişten günümüze kadar kullanımına devam edilmesiyle çeşitli firmalar tarafından imal edilebilmektedir. İmalat süreçlerinde tamamen el işçiliği kullanılmasından dolayı fiyatlar konusunda değişkenlik olması mümkündür.

Yüksek ısıya dayanıklı ve nitelikli malzemeler kullanılarak üretilen el işçiliği kuzinelerle ısınmadan yemek pişirmeye kadar pek çok ihtiyaç karşılanabilmektedir. El yapımı kuzine sobaların kullanım klavuzlarında bakım ve temizlik detayları yer almaktadır. Dikkatli kullanıldığında ve bakımların yapıldığında 10 yıldan daha uzun süre boyunca kullanılabilmektedir.

Kovalı veya tuğlalı olarak dizayn edilen modeller arasında birtakım farklılıklar olabilmektedir. Tuğla kuzinelerin ısı tutma özelliğinin daha güçlü olduğu bilinmektedir. Kullanıldığı mekanların daha uzun süre boyunca sıcak kalmasına imkan vermektedir. Fakat kovalı kuzine modellerine göre daha ağır olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle yer değişikliği gibi durumlarda dezavantajlı olmaktadır.

Kuzine Soba Nasıl Boyanır?

Kuzine sobayı boyamanın yolu için ısıya dayanıklı ve kaliteli boya malzemelerinin kullanılması gerekmektedir. Kuzinelerde özel olarak kullanılabilecek boyalar sayesinde daha estetik bir görünüm elde etmek mümkündür. Kuzine soba yapmak ve boyamak için uzun vadede kullanışlı malzemelerden yararlanılması önem taşımaktadır. Kuzineleri boyama işlemi, kullanılacağı mekana uyum sağlaması ve daha bakımlı görünmesi için tercih edilmektedir. Kahverengi, yeşil ve siyah gibi renkler sıklıkla kullanmaktadır. Kullanılan özel boyalar sayesinde paslanma ve yıpranma gibi durumların oluşması engellenmektedir.

Kuzine Soba Nasıl Temizlenir?

Kuzine sobayı temizleme yöntemi yakma işlemlerinden sonra küllerden düzenli olarak arındırılmasıdır. Sobalar sürekli yandıkça alt haznelerinde kül birikimi meydana gelmektedir. Ne kadar çok yakılırsa doğru orantılı olarak o kadar kül birikmektedir. Kül temizliği doğru şekilde ve periyodik olarak yapıldığında sobadan alınan verimde artış olmaktadır. Bunun yanı sıra düzenli olarak baca temizliği yapılması önerilmektedir. Baca ne kadar temiz olursa kuzinelerden alınan performans o oranda artmaktadır.

Kuzine Sobada Neler Yapılır?

Kuzine sobada yapılacaklarfonksiyonelliği sayesinde çeşitli olabilmektedir. Kuzine sobanın kullanılabileceği alanlar genel olarak şu şekilde sıralanır:

  • Yüzeyde yer alan tablası sayesinde pişen yemeklerin sıcak kalmasını sağlar.
  • Hazırlanan içeceklerin sıcak şekilde ve  servise hazır olarak bekletir.
  • Ofis, dağ evi, çiftlik evi ve yaşam alanlarında geniş kullanım alanına sahiptir.
  • Şömine modeller ve farklı tasarımları sayesinde bulunduğu alanlarda dekoratif bir hava yakalamaya olanak tanır.
  • Gövdedeki fırın haznesi sayesinde yemek, hamur işi ve tatlıların pişmesini sağlar.

Kuzine Soba Nasıl Çalışır?

Kuzine sobanın nasıl çalıştığı konusunda her bir bölümden tam performans elde etmek önem taşımaktadır. Kuzine soba kurulumu doğru şekilde yapıldıktan sonra yakılarak kullanılmaya başlanmaktadır. Kuzine sobalardan sorunsuz şekilde yararlanmak için 3 temel bölüm bulunmaktadır. Fırın bölümü, ısı bölümü ve tabla kuzine sobaların ana kısımlarını oluşturmaktadır. Isı bölümüne kuzine soba modeline uygun olarak kullanılabilecek yakıt türünün yerleştirilmesi gerekmektedir.

Kuzine sobaların yakılması için genellikle odun veya kömür kullanılmaktadır. Her ikisinin kullanılabildiği kuzine modelleri de tasarlanmaktadır. Fırın bölümü ise ısıya dayanıklı tepsilerin yerleştirilerek pişirme işleminin gerçekleşmesini sağlar. Kuzinelerin en üst bölümünde sıcağa dayanıklı ve kaliteli materyalden imal edilen tabla yer almaktadır. Tabla sayesinde sıcak tutma, ısıtma ve pişirme gibi özelliklerden yararlanmak mümkündür.

Kuzine Soba Kullanımı

Kuzine sobanın kullanımıiçin konumlandırılmasından yakma işlemine kadar birtakım püf noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Kullanım güvenliği ve uzun  vadede verim alabilmek için kullanım talimatları eksiksiz yerine getirilmelidir. Kuzine sobadan daha iyi performans alabilmek ve rahat kullanabilmek için dikkat edilecekler şunlardır:

  • Kuzine sobaların kovalı modellerinde kovanın alt kısmında biriken küllerin düzenli temizlenmesi gerekir.
  • Kuzine sobaların yakılması üst taraftan gerçekleşmelidir. Odun veya kömürle yakılan kuzinelere ateş haznesinden yakıt eklemesi yapılmalıdır. Çıra veya kağıt parçasıyla tutuşturularak kuzine yakılabilmektedir.
  • Sobaların kullanım klavuzlarında mekanda nasıl konumlandırılması gerektiği yazmaktadır. Yan tarafları ve gövdesinin duvara en uygun mesafede bulunması gerekmektedir.
  • Kurulum aşamasında baca bağlantılarının sorunsuz olması ve tam oturmasına dikkat edilmelidir. Özellikle bağlantı kısımlarında ani dönüşler olmaması önemlidir.
  • Fırın fonksiyonundan yararlanılmak istendiği zamanlarda yanma işleminden sonra bir süre beklenmesi önerilir. Ateş yandıktan belirli bir süre sonra ideal seviyeye ulaşacağından yemeklerin pişmesi daha kolay olacaktır.
  • Kuzine soba modelleri hangi yakıt türünü kullanmaya yönelik tasarlanmışsa yalnızca onların kullanılması önerilmektedir.
  • Kuzine yakma işleminde havalandırma kapaklarının açık olması daha iyi performans alınmasını sağlamaktadır.

Kuzine Soba Modelleri ve Fiyatları

Kuzine sobaların model ve fiyatları kullanıcıların isteklerine göre farklılık gösterebilmektedir. Özel olarak dizayn edilmiş dökme demir modellerin fiyatları sac malzemelere oranla daha yüksek olabilmektedir. Kuzinelerdeki işçilik ve müşterilerin beklentisi fiyatlar üzerinde doğrudan etkilidir. Sac malzemeler kullanılarak imal edilen kuzineler, genellikle piyasadaki en uygun seçeneklerden olmaktadır.

Farklı bütçelere uygun olarak kuzine alımı yapılabilmektedir. Kuzine soba yapmak için farklı malzeme alternatiflerinden yararlanılmaktadır. Odun kuzine, kömür kuzine ve şömine kuzine gibi farklı modellerden yararlanmak mümkündür. Kuzine sobaların modelleri konusunda fırının ölçüleri veya malzeme kullanımı gibi teknik detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir. Dekoratif açıdan kuzine kullanımı planlayanlar için ise teknik detaylardan çok dış görünüm ön plana çıkmaktadır.

Kaynak: https://www.firinlisoba.com/tarihi-rize-kuzinesi-nereden-alinir.html