Libya'daki, muhalif güçler tarafından canlı ele geçirilen Afrika uyruklu pek çok paralı asker, Geçici Ulusal Meclis'in haklarında vereceği kararı korku içinde bekliyor.

Libya'nın geneline aylar önce dalga dalga yayılan halk ayaklanması üzerine, asker bulamayan Kaddafi tarafından Sudan, Çad ve Nijer'den getirilen paralı askerlerin çoğu muhalif güçlerin elinde esir bulunuyor.

Libya'nın çeşitli yerlerindeki zindanlarda kilit altında tutulan ve çoğunun 18-25 yaş aralığında olduğu görülen esir paralı askerlerin akıbeti belirsizliğini koruyor.

Muhalif güçler, ülkede henüz silahlar susmadığı ve otorite hala kurulamadığı için esirlerin durumunun ele alınamadığını belirtiyorlar.

Son sözü, Geçici Ulusal Meclis'in söyleyeceğine işaret eden muhalifler, esirlerle ilgili karar verilinceye kadar İslam'ın emrettiği hükümler çerçevesinde hareket edeceklerini ifade ediyorlar.

Suçsuz sivilleri ve muhalif askerleri öldürdükleri için paralı askerlere duydukları nefreti dile getiren muhalifler, buna rağmen esirlerin yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşıladıklarını, yaralı olanları tedavi ettiklerini ve onlara kötü muamelede bulunmadıklarını kaydediyorlar.

Diğer taraftan, haklarında alınacak kararı bilmemenin kaygısını yaşayan esirlerin gözlerinde ise derin korku hakim.

Ele geçirilenlerin çoğu, Libya'ya yaklaşık 1 yıl önce kendilerine ''iş verileceği'' vaadiyle getirildiklerini, hiç silah kullanmadıklarını ya da Kaddafi'den insanları öldürmek için para almadıklarını iddia ediyor.

Buna karşın muhalifler, esirlerin bazılarının çatışma sırasında silahlarıyla birlikte yakalandıklarını ve üzerlerinden dolarlar çıktığını savunuyor.

Tüm iddia ve savunmalara karşın, esirlerin gözlerindeki korku ve çaresizlik ile milyonlarca Libyalı'nın yaşadığı trajedi iç savaşın çirkinliğini ortaya koyuyor.

Bu arada, ele geçirilen Kaddafi yönetiminin üst düzey yöneticileri ile rütbeli askerler Trablus'taki bir askeri havaalanında tutuluyor.

Sıkı güvenlik altında tutulan üsse gazetecilerin girmesine izin verilmiyor.



-Morglar kimliği belirsiz cesetlerle dolu-



Ayrıca, Trablus ve çevresinde kontrolü ellerine geçiren muhalifler askerlerin, Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte'ye ilerleyişi sürerken çatışmalarda ölenlerin cesetleri de hastane morglarına getiriliyor.

Ali Omar Askar Hastanesi Başhekimi Hesham Ben Khayal, kentteki diğer hastanelere olduğu gibi yönettiği hastaneye de hastaneye de her gün onlarca Libyalı'nın cesedinin getirildiğini söyledi.

Getirilen cesetlerin kimliğini belirlemekte güçlük çektiklerini anlatan Khayal, bu nedenle bir süre yakınlarının arayabileceği düşüncesiyle cesetleri beklettiklerini belirtti.

Khayal, kimlikleri belirlenen cesetler aileleri tarafından alınırken, sahip çıkılmayanların da cenaze görevlileri tarafından gömüldüğünü ifade etti.