Lübnan'da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Beyrut'ta yaptığı görüşmelerin olumlu geçtiğini belirterek, "Ben Arap ülkeleri arasındaki ilk demokratik girişimlerin Lübnan'dan başladığını söylüyorum. Lübnan serbest ve başarılı seçimlerin yapıldığı bir ülke. Lübnan'ın istikrarı bizim için bölgenin bel kemiğini oluşturuyor" dedi.

Lübnan'a Birleşmiş Milletler (BM) bölgesel komisyonları tarafından düzenlenen "Reform ve Demokrasiye geçiş" konulu toplantılara katılmak için gelen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile 1 saat süren görüşmesinin ardından birlikte öğle yemeği yedi. Davutoğlu, yemeğin ardından gazetecilere görüşmeleriyle ilgili açıklama yaptı.

Davutoğlu, sabah saatlerinden itibaren Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildiğini, Meclis Başkanı ile görüştüğünü ve Başbakan ile bir araya geldiğini belirtti.

Lübnan'da tekrar bulunmaktan büyük bir onur duyduğunu belirten Davutoğlu, "Beyrut benim ikinci evim gibi. Lübnanlı liderlerle bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunmaktan memnunum. Bütün bu toplantılar büyük bir başarıyla geçti. Bugün öğleden sonra ve yarın da Lübnan'daki bütün politik liderler ve dini liderlerle bir araya geleceğim" dedi.

Davutoğlu, bütün görüştüğü liderlerin kendilerine yakın olan ve dostluk içinde görüşülen kişiler olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bu liderlerle son 8-9 yılda bir çok kez bir araya gelerek görüşlerimizi paylaştık. Görüşmelerimizde ikili ve bölgesel sorunları ele aldık. Bugün görüştüğüm üç liderle çok başarılı bir görüşme gerçekleştirdim. Ekonomik anlamda iki ülke arasında ticaret geçen yıl yüzde 15 oranında artış gösterdi. 1,1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştık. Bölgesel konulardaki gelişmeler de görüşmelerimizde ele alındı. Arap Baharının bölgedeki bir çok ülke üzerinde etkileri oldu."

Davutoğlu, "Ben Arap ülkeleri arasındaki ilk demokratik girişimlerin Lübnan'dan başladığını söylüyorum. Lübnan serbest ve başarılı seçimlerin yapıldığı bir ülke. Politik değerlerin bulunduğu bir ülke. Lübnan zengin kültür ve tarihe sahip. Lübnan'ın istikrarı bizim için bölgenin bel kemiğini oluşturuyor" dedi.

Bölge ülkelerinin Lübnan'dan önemli dersler alacağına inandığını belirten Davutoğlu, Lübnan'daki serbest ve adil seçimlerin, çok partili rejimin çok önemli bir gelenek oluşturduğunu belirtti.

Davutoğlu, bir soru üzerine, "Bütün taraflarla görüşeceğim" diye yanıt verdi.

Öte yandan diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ile yapılan görüşmede, Suriye'deki durumla ilgili görüş alışverişinde bulunulduğunu öğrenildi.