Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), madencilerin pnömokonyoz gibi meslek hastalıklarından korunmasına yönelik kullanılan maskelerden, ihtiyacı doğrultusunda 1 milyon 450 bin adet daha satın alacak.

Kurumun maden ocaklarında çalışan ve kömür tozu gibi bazı etmenlere uzun yıllar maruz kalan madencilerde Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), pnömokonyoz (uzun süreli toz veya kimyasal maddelerin solunmasından kaynaklanan mesleki akciğer hastalığı) ve akciğer kanseri görülebiliyor.

Tozlu ortamı giderecek makinelerin yanı sıra madencilerin her yıl çekilen akciğer röntgen filmlerinin değerlendirilmesiyle tedbirler alan TTK, özellikle madencilerin maske kullanmasını zorunlu tutarak belirli dönemlerde alımlar yapıyor.

Geçen yıl yapılan araştırmada, madencilerin meslek hastalığı pnömokonyoza yakalanma oranının yüzde 8-10'dan yüzde 2 civarına düştüğünün belirlendiği TTK'da, işçi sağlığı önlemler kapsamında yer altı kömür ocaklarında kullanmak üzere 19 Aralık'ta yapılacak ihaleyle 1 milyon 450 bin adet yeni maske alımı gerçekleştirecek.

Ürünler, ihaleyi kazanan firma tarafından 2012'in ocak, mart, mayıs ve temmuz aylarında 245'er bin adet, eylül ve kasımda 235'er bin adet teslim edilecek.

TTK Genel Müdür Vekili Mahmut Özçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yer altında çalışan işçilerin solunum maskeleri takmasına büyük önem verdiklerini, bu doğrultuda periyodik alımlar yapıldığını söyledi.

Satın alınan maskelerin, kuru, sıvı ve uçucu partiküllere karşı koruyu özellikte olduğunu anlatan Özçelik, şunları kaydetti:

''Kullanılan malzeme çabuk ve kolay yanabilir,parlayabilir özellikte olmayacak. Tozlu ortamlarda çalışanların mutlaka maske kullanması gerekiyor. Madencilikte taş ve kömür tozu, pnömokonyoza neden olabiliyor. İşçilerin maske kullanmasını yanı sıra tozu kaynağında bastırmak üzere tedbirler alıyoruz. Madenlerde dinamit patlatmak için taşta açılan deliği artık sulu makinelerle oluşturuyoruz. Kömür tozuna da benzer önlemi alıyoruz. Sürekli toz kaynaklarında ölçümler de yapılıyor. Meslek hastalıkları oranındaki düşüşte maske kullanılması önemli etken. Her işçimizin maskelerini çalışırken takıyor. Her gün 8-9 bin fiili yevmiyemiz var. Yer atında çalışan işçilerimizin tamamına bu maskeleri veriyoruz.''

Daha önceleri işçilerin maskeleri 'bizi boğuyor' diyerek takmak istemediklerine işaret eden Özçelik, ''İşçilerimiz de artık maske kullanma alışkanlığını edindi. Düzenli alarak maskelerimizi alıyoruz. Madencilerimizin işçi sağlığı ve iş güveniliği konusunda da eğitimine büyük önem veriyoruz'' dedi.



-Maske üretimi-



Zonguldak'ta maske üreten firmanın yönetim kurulu üyesi Murat Uzun da yer altı maden ocaklarında kullanılan ''FFP1'' sınıfı olarak nitelendirilen ince toz ve akışkan olmayan sıvı partiküllülere karşı koruma sağlayan maskelerden ürettiklerini vurguladı.

Uzun, şöyle dedi:

''Maskelerin minimum 8 saat kullanılabileceğini gösteren kalite testlerinden geçiriyoruz. Madenlerde yüksek filtrasyon ve düşük salonum direncine sahip taşınması kolay maskeler tercih ediliyor. Baret, gözlük, kulaklık gibi kişisel koruyucu donanımlarının her biri ile aynı anda da kullanılan maskeler, işçi sağlığı açısından tercih ediliyor. Çünkü, ülkemizde solunuma bağlı oluşan hastalıklar meslek hastalıkları içerisinde halen birinci sıradadır.''