Türk mühendislerinin geliştirdiği ilk yerli milimetrik dalga bandı prototip radar sistemi ile hava araçlarının, uçuş istikametleri boyunca, arazi engeline çarpmalarının önüne geçilecek.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, METEKSAN Savunma ve Bilkent Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü, ''Kara Hedef Angajmanı için Milimetrik Dalga Radar Teknikleri Geliştirilmesi (MILDAR) Projesi'' tamamlandı.

Radar sistemi ile hava ve kara araçları tespit ve takip edilecek, duran hedeflerin ayrıntılı analizleri, hareketli hedeflerin de yüksek çözünürlüklü görüntüleri elde edilecek.

TÜBİTAK tarafından desteklenen proje, belirlenen takvime, bütçeye, kalite isterlerine ve kapsamına uygun olarak sonuçlandı.

Türkiye'de milimetre dalga bandında tasarlanıp gerçekleştirilen ilk radar sistemi olma özelliği taşıyan ve Ka bandında çalışan MILDAR, helikopter platformları başta olmak üzere insansız hava araçlarında da kullanılabilecek.



-MILDAR sisteminin dört modu bulunuyor-



Türk mühendislerinin geliştirdiği radar sistemi olan MILDAR, Darbe-Doppler(arama-takip) denilen özelliği ile etkili menzili içerisindeki hava ve kara araçlarının tespit edilmesini ve takibini sağlayacak.

SAR (Synthetic Aparture Radar-Yapay Açıklıklı Radar) moduyla kullanıcısına duran hedeflerin ayrıntılı analizlerini verecek olan radar sistemi, arazi profili çıkarma özelliği sayesinde de hava araçlarının, uçuş istikametleri boyunca, arazi engeline çarpmalarını önleyecek.

Düşük hacim ve ağırlığa sahip sensörleri bulunan MILDAR, hareketli hedeflerin yüksek çözünürlüklü görüntülerinin elde edilmesini sağlayan ISAR (Inverse Synthetic Aparture Radar - Ters Yapay Açıklıklı Radar) moduyla, arazi üzerindeki hareketli hedefleri teşhis etmeye yardımcı olacak.

Radar sisteminin arazi profili oluşturma modu ile hava ve kara araçlarının tespiti ve takibi modu aynı anda çalışabiliyor.

Milimetre dalga bandında çalışan ilk yerli radar sistemi, tanklar, zırhlı araçlar ve kara araçları için algılayıcı sistemlerle, yakın bölge koruması için karaya konuşlu radar sistemlerinin geliştirilmesine de yardımcı olacak.

MILDAR'ın, kısa bir süre sonra METEKSAN'ı ziyaret edeceği belirtilen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a da tanıtılacağı ifade edildi.