Mısır'ın idam istemiyle yargılanan eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in duruşmasında göstericilerin avukatları Mübarek'i "Vatana ihanet" ile suçladılar.

Mübarek, oğulları Cemal ve Ala ile eski İçişleri Bakanı Habib El Adli ve bazı içişleri mensuplarının, göstericilere ateş açılması için talimat vermek, rüşvet, kamu mallarını çıkar amaçlı kullanmak ve zimmet suçlamaları ile yargılanmalarına Kahire Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.

Duruşmada Mübarek'in savunma yapması bekleniyordu, fakat mahkeme, davacı avukatlarına iddianameyle ilgili bir kez daha konuşmalarına imkan tanıdı.

Muhaliflerin avukatlarından Semih Aşur, Mübarek rejiminin, Cemal Mübarek'i iktidara taşıyabilmek için ABD ve İsrail'e sayısız ödün verdiğini, Mübarek'in sınırda görev yapan Mısır askerleri ile Gazze'deki Filistinlilerin İsrail tarafından öldürülmesine bu sebepten dolayı ses çıkarmadığını ve kendi amaçları uğruna vatana ihanet niteliğinde suçlar işlediğini söyledi.

Olaylar sırasında, Mübarek yönetiminin iletişim araçlarını keserek işledikleri cinayetleri gizlemeye çalıştığını ileri süren Aşur, olaylar ile ilgili maddi delilleri yok eden İçişleri Bakanlığına bağlı Devlet Güvenliği ve Milli Güvenlik kurumlarının yetkililerinin, göstericilerin öldürülmesi olayında suç ortağı olarak kabul edilmesi ve bu kişilerin mahkemeye çağrılması gerektiğini savundu.

Mübarek'in oğlu Cemal iktidara geldiğinde muhalif ses olmaması için Halk Meclisi'ni tiyatroya çevirdiğini ileri süren Aşur, Mübarek döneminde yapılan seçimler ile ilgili mahkemelerin, seçimlere hile karıştırıldığına dair 3000 kararı bulunduğunu, bu kararlardan sadece 15'inin uygulamaya konulduğunu anlattı.

Muhalif avukatlardan Emir Salim ise İçişleri Bakanlığına bağlı Milli Güvenlik Kurumu'nun, halk ayaklanması sırasında göstericilere saldırtmak üzere "Baltacı" diye tabir edilen suç grupları ile anlaştığını öne sürdü.

Mahkemede tanık sıfatı ile dinlenen Mısır Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi ile eski İstihbarat Başkanı Ömer Süleyman'ın yalancı tanıklık suçlaması ile tutuklanmasını isteyen Salim, Tantavi ve Süleyman'ın yalancı tanıklık yaparak mahkemeyi yanılttığını iddia etti.

Mısır'da 25 Ocak 2011 tarihinde başlayan halk ayaklanması ile yetkilerini orduya devrederek istifa eden eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek 3 Ağustos tarihinden beri göstericilere ateş açmak üzere güvenlik kuvvetlerine talimat vermek, rüşvet ve yolsuzluk suçlamaları ile yargılanıyor.