Myanmar'da demokrasi yanlısı muhalif lider Suu Kyi'nin partisinin, tekrar politikaya atılma ve gelecekte yapılacak ara seçimlere katılmak için kayıt olma kararı verdiği bildirildi.

Ulusal Demokrasi Birliği partisinin ülke genelinden üst düzey üyelerinin toplantısının sonunda yapılan açıklamada, siyasi parti olarak yeniden kayıt yaptırmaya ve seçimlere katılmaya oy birliğiyle karar verildiği belirtildi.

Suu Kyi, Yangon'daki parti binasında toplanan delegelere yaptığı konuşmada, şahsen partinin yeniden kayıt yaptırmasından yana olduğunu ifade ederek, parlamentoda boş 48 koltuğu da almak istediklerini söyledi.

Ulusal Demokrasi Birliği partisi, Suu Kyi'nin yarışmasını engelleyen sınırlamadan ötürü geçen yıl kayıt yaptırmayı reddetmişti. Sınırlama, bu sene 2010 yılı Kasım ayındaki seçimlerin ardından yönetime gelen yeni hükümet tarafından kaldırılmıştı.

Myanmar'da tarihi henüz belirlenmeyen ara seçime katılmak için kayıt yaptıracak her partinin, parlamentoda boş 48 koltuğun en az 3'ü için milletvekili adayı göstermesi gerekiyor. Yasama meclisinin, 224'ü üst, 440'ı alt kanatta olmak üzere 664 üyesi bulunuyor.

ABD, Myanmar ile ilişki kurma kararının, Çin'i çember içine alma veya sınırlama girişimi olarak görülmemesi gerektiğini bildirdi.

Adının açıklanmasını istemeyen Amerikalı bir yetkili, Endonezya'da yaptığı açıklamada, "ABD'nin Myanmar ile ilişki kurma kararının, Pekin yönetimi tarafından memnuniyetle karşılanması, Çin'i çember içine alma veya sınırlama girişimi olarak görülmemesi gerektiğini" söyledi.