ABD Başkanı Barack Obama, Kanada'dan ABD'nin Teksas eyaletine uzanacak, ''Keystone XL Petrol Boru Hattı'' projesini, Kongre'nin belirlediği son tarihin, kendilerine projenin ''ulusal çıkarlara'' uygunluğunu inceleyebilecek zaman bırakmadığı gerekçesiyle reddetti.

ABD Kongresi'nin, 23 Aralık 2011'de geçirdiği yasa gereğince, Obama'nın bu petrol boru hattının ulusal çıkarlara uygun olup olmadığına 60 gün içinde karar vermesi gerekiyordu.

Ancak, özellikle, boru hattı için önerilen güzergahta yer alan Nebraska'daki doğal açıdan hassas olan Sand Hill bölgesine yönelik endişeler nedeniyle Dışişleri Bakanlığı, geçen kasım ayında ek bilgiler olmadan bu hatta müsaade edilmesinin ''ulusal çıkarlara'' uyup uymayacağına karar veremeyeceğini belirtmişti.

Bakanlık, güzergahta hassas olan bu bölgeden kaçınılmasını sağlayacak alternatif rota değerlendirmesi gerektiğini açıklamış, benzer uzunluk ve özellikteki önceki projeler dikkate alındığında, rota üzerindeki gerekli incelemenin tamamlanmasının ancak 2013 yılının ilk üç ayını bulacağını vurgulamıştı. Bakanlığın bu teklifine de boru hattını inşa edecek olan TransCanada firması ile Nebraska eyaleti de sıcak bakmıştı.

Ancak, Kongre'deki Cumhuriyetçilerin bu boru hattı projesine bir an önce başlanması yönündeki ısrarı, Obama yönetimi ile Cumhuriyetçiler arasındaki ''savaş''ın iyice kızışmasına neden oldu.

Önce ABD Dışişleri Bakanlığı, Obama'ya ''Keystone XL Petrol Boru Hattı'' önerisinin ''ulusal çıkarlara hizmet etmediği'' gerekçesiyle reddedilmesi yönünde teklif götürdü. Bakanlık, gerekçe olarak da Kongre'nin belirttiği zamana kadar projenin ulusal çıkara uygunluğunu değerlendirebilecek yeterli zamanı bulunmadığını belirtti.



-Obama, Cumhuriyetçileri suçladı-



Dışişleri Bakanlığının teklifinin hemen ardından Obama da yazılı açıklama yaparak, bakanlığın bu teklifine katıldığını ifade etti.

Obama, Kongre'nin kendilerini keyfi olarak kısıtlı zamana zorlamasının, özellikle de Amerikan halkının ve çevrenin güvenliği ve sağlığı açısından kendilerine petrol boru hattının etkisini tam olarak değerlendirebilme imkanı tanımadığını vurguladı.

Teklifi reddetmesinin, boru hattının özelliğiyle alakalı olmadığının da altını çizen Obama, bunun Kongre'nin ''son tarihe yönelik keyfi kararından'' kaynaklandığını vurguladı.

Obama, ''Kongre'deki Cumhuriyetçilerin bu karara zorlamasından dolayı hayal kırıklığı yaşıyorum ama bu, yönetimimin petrole bağımlılığımızı azaltacak ve yeni istihdam yaratacak Amerikan-yapımı enerjiye yönelik taahhüdünü değiştirmeyecek'' ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Obama, ilerleyen günlerde, Oklahoma'dan Meksika Körfezi'ne uzanan potansiyel petrol boru hattı da dahil olmak üzere bu konularda yeni yollar aramaya devam edeceklerini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı da Keystone projesine ilişkin teklifin reddedilmesinin, bundan sonra sunulabilecek yeni tekliflere bir engel oluşturmadığını belirtti. Bu da TransCanada şirketinin tekrar başvuru yapabileceği şeklinde yorumlandı.



-Cumhuriyetçiler kızgın-



Obama'ya, Kongre'deki Cumhuriyetçilerin yanıtı ise gecikmedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, Obama'nın, bu kararıyla 10 binlerce Amerikalıya iş imkanını mahvettiğini ve Amerika'nın enerji güvenliğini Çin'e havale ettiğini savunarak, ''Obama, siyaset için Amerikalıların işini satıyor. Bu savaşın sonu değil, ülkemiz, ekonomimiz ve Amerikan halkı için iyi olduğundan Kongre'deki Cumhuriyetçiler bu projeye konusunu takip etmeyi sürdürecek'' dedi.

Bunun yanında Kongre'nin her iki kanadındaki Cumhuriyetçilerin, bu boru hattı önerisinin kabul edilmesini zorlayıcı yeni bir tasarı arayışı içinde olduğu belirtiliyor.

Ancak, boru hattının Nebraska'daki hassas Sand Hills'den geçmesine büyük tepki gösteren çevreciler ise karardan memnun görünüyor.