Yemen'e iki günlük resmi ziyarette bulunan ABD Başkanı Barack Obama'nın terörizmle mücadele danışmanı John Brennan, dün akşam sona eren ziyareti sırasında Yemen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Rabbo Mansur Hadi ile görüşerek Obama'nın bir mektubunu sundu.

Hadi ile görüşmesinin ardından Brennan tarafından basın mensuplarına okunan mektubunda Obama, iki ülke arasında daha derin ilişkilerin kurulmasını çok arzu ettiğini belirterek, ''ABD'nin, Yemen'in güçlü ve güvenilir bir ortağı olacağı'' sözünü verdi.

Yemen'in siyasi dönüşümünün, siyasi dönüşümlerle karşı karşıya bulunan diğer Ortadoğu ülkelerine ilham vermesi arzusunu dile getiren Obama, ''Önünüzde zorluklar bulunduğunu biliyorum, ancak Yemen'in insanlar şiddete direndiği ve ortak bir dava uğrunda birleştiği zaman Ortadoğu'da nasıl barışçı bir dönüşümün oluşabileceği konusunda bir model olarak ortaya çıkabileceği konusunda iyimserim'' ifadesini kullandı.

Brennan da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ABD'nin El Kaide terör örgütüyle savaşta Yemen ile işbirliği yapmayı büyük bir istekle beklediğini kaydederek, ülkede büyük çaplı reformların gerekli olduğuna işaret etti.

ABD'nin El Kaide terör örgütüyle savaşında büyük önem verdiği Yemen'in Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, cumhurbaşkanlığı yetkilerini yardımcısı Hadi'ye bırakarak tedavi olmak amacıyla ABD'ye gitmişti.

Basına yaptığı açıklamada Salih'in geleceği konusuna da değinen Brennan, Salih'in hükümette hiçbir resmi rolünün bulunmayacağının altını çizdi.

Brennan, ''Ali Abdullah, seçimlerden sonra özel bir Yemen vatandaşı olacak ve geleceği kendisi ve ailesinin karar vereceği bir konudur'' dedi.