Geçen ay sonunda Pakistan'ın Afganistan sınırındaki güvenlik noktasına saldırı düzenleyerek 24 Pakistan askerinin ölümüne neden olan NATO, başkent İslamabad başta olmak üzere ülkenin diğer büyük kentlerinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Öncülüğünü avukatların ve hukukçuların yaptığı binlerce kişi İslamabad'da ana yolları trafiğe kapatarak NATO, ABD ve hükümeti aleyhine slogan attı.

Ellerinde bayraklar ve NATO ile ABD'yi kınayan dövizler bulunan grup, bazı sivil toplum örgütleri ve halkın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Parlamentoya doğru yürüyüşe geçti. Cumhurbaşkanlığı Sarayına ve Parlamentoya çıkan cadde ve yollar polis tarafından kapatıldı.

Barikatlar önünde kurulan platforma çıkan bazı hukukçular, egemenlik haklarına saldırılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, Pakistan topraklarında NATO ve ABD saldırılarının derhal sona erdirilmesini istediler. Protestocular Karaçi, Lahor, Peşaver ve Ketta gibi büyük kentlerde düzenleyecekleri eylemlerle protestolara devam edeceklerini söylediler.

İlerleyen saatlerde konvoylar halinde çevre kentlerden İslamabad'da gelerek protestoculara katılan binlerce kişi İslamabad trafiğini kitledi. Korna sesi ve sloganların birbirine karıştığı eylemde ''Defol NATO, evine dön Amerika'', ''Katil NATO, katil Amerika'' sloganları atıldı. Protestocular daha sonra üzerinde ''NATO'' yazılı kuklayı ateşe verdi.

Eylemciler, NATO ve ABD saldırılarına yeterli tepki vermeyen Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari ve Yusuf Rıza Gilani hükümetine de sloganlarıyla tepki gösterdi. Protestocular, hükümetten Kabil yönetimine karşı tavır göstermesini istedi.

Taşkınlık yaşanmadığı protestolarda polis müdahalede bulunmadı.

Pakistan'da Kasım ayı sonunda Afganistan sınırında bir karakola NATO helikopterlerince düzenlenen saldırıda 24 asker ölmüş, 14 asker de yaralanmıştı.