AB vatandaşı olmayan bir kişi olarak, Portekiz Golden Visa’ya başvurmak için uygun yatırım fonlarına sermaye transferi yapabilirsiniz. Fonlar birkaç farklı yatırım türüyle ilgilidir. Bunlar gayrimenkul yatırımları, yeni kurulan şirketler veya getiri üreten varlıklar olabilirler. Bu seçenek için program dahilinde minimum 350.000 Euro yatırım yapmanız gerekiyor. Sermaye transferi yoluyla risk sermayesi fonları veya yatırım fonu birimleri elde edebilirsiniz.

2020 yılında Portekiz Golden Visa’nın fon seçeneği toplam yatırımların %4'ünü oluşturuyordu. Bir fon yatırımı ile devam etmeyi seçen Golden Visa başvuru sahiplerinin sayısı 2021 yılına gelindiğinde 2019'a göre neredeyse 6 kat artmıştır.

Şubat 2021'e kadar bu seçenek Portekiz'e 24 milyon Euro'dan fazla bir getiri sağladı. Bu veriler, Portekiz Göçmenlik ve Sınırlar Dairesi (SEF) tarafından paylaşılmıştır.

2022 itibariyle Yatırım Miktarı 500.000 Euro'ya Yükselecek

Mevcut Portekiz Golden Visa fon yatırımı seçeneğinde yakın zamanda bir değişiklik yapıldı. 1 Ocak 2022'den sonra bu seçenek aracılığıyla Portekiz'e yatırım yaparsanız yeni değişiklikler geçerli olacak. Bu tarihten önce Golden Visa başvurusunda bulunabiliyorsanız, yine de minimum 350.000 Euro yatırım yapabilirsiniz.

Bu tarihten sonra onay alsanız dahi bir sorun teşkil etmeyecek. Önemli olan bu tarihten önce başvuru sürecini tamamlamış olmanız. 2022 yılından sonra yapılan yatırımlarınızda 500.000 Euro’luk yatırım gerçekleştirmeniz istenecek.

Yatırımınız Vatandaşlığa Dönüşebilir

Bunun ilk etapta yatırımla ikamet programı olduğunu unutmayın. Ancak belirli bir süre sonunda Portekiz vatandaşlığı kazanmanızı sağlayabilir.

Nasıl mı? Başvurunuzdan sonraki birkaç ay içinde Portekiz'de oturma izninizi alabilirsiniz. Ardından, Golden Visa'nın ülkede kalış şartlarına uymanız beklenecek. Her yıl Portekiz'de en az yedi gün kalmanız yeterli . Bunu beş yıl boyunca yapmaya devam ettiğinizde, beş yılın sonunda Portekiz'de vatandaşlık almak için başvuru yapmanız mümkün. Unutmayın, bu aynı zamanda AB vatandaşlığı anlamına da geliyor. Böylece normal bir AB vatandaşı gibi tüm haklardan yararlanabilirsiniz. Herhangi bir AB ülkesinde yaşamak, çalışmak ve okumak bu haklar arasındadır.

Fon Seçeneği ile İlgili Önemli Noktalar

  • Her Portekiz fonu Golden Visa almaya uygun olmayabilir. Fon, Sermaye risk fonu olmalıdır. Ayrıca, hepsi istikrarlı bir kar payı sağlayamaz. Bu konuda bilinçli bir yatırımcı olmanız gerekir.
  • Paranızın ne kadar süre için tutulacağını bilmelisiniz.
  • Abonelik sürenizin ne zaman biteceğini bilmelisiniz.
  • Fon yöneticiniz, fonun vadesi dolana kadar kararları sizinle birlikte alacaktır.
  • Portekiz fonunuzun Portekiz Menkul Kıymetler Piyasası Komisyonu (CMVM) kurallarına uyması gerektiğini bilmelisiniz.

Vizesiz Seyahat ve Aile Birleşimi Diğer Avantajlar Arasında

Portekiz Golden Visa’nın sadece yatırım yapmak ve oturma izni almaktan ibaret olmadığını unutmayın. Program birçok doğrudan ve dolaylı avantaj sağlar. Örneğin Portekiz Golden Visa ile diğer Schengen ülkelerini vizesiz ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca vatandaşlık aldıktan sonra Portekiz pasaportunuzla neredeyse 170 ülkeye vizesiz seyahat hakkı kazanacaksınız.

Elbette ailenizin bu süreç boyunca yanınızda olmasını isteyebilirsiniz. Eşinizi, 18 yaşından küçük çocuklarınızı, 65 yaşından büyük anne babanızı programa dahil edebilirsiniz. 26 yaşından küçük, okuyan ve evli olmayan çocuklarınız da bu programdan yararlanabilir.

Bir Başka Yatırım Seçeneği: Gayrimenkul Satın Almak

Portekiz Golden Visa yatırımcıları arasında en yaygın seçenek Portekiz'de mülk satın almaktır. Gayrimenkul yatırımınızı seçerken birden fazla seçeneğiniz bulunuyor. Asgari miktar 280.000 Euro'dan başlıyor. Mülkün durumuna, yaşına ve konumuna bağlı olarak fiyat artıyor.

Görüldüğü gibi yatırım türleri farklılık gösterse de hepsi Portekiz'de oturma izni vermektedir. Elbette, uzun vadede vatandaşlık da. Bu nedenle, ne tür bir yatırım yapmak istediğinize karar verin. Ardından, ailenizle bu avantajlardan yararlanın.