Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Rusya'da parlamento seçimlerini protesto edenlerin ABD tarafından desteklendiğini ve Rusya'daki seçimleri etkilemek için Amerikan fonları tarafından 100 milyonlarca dolar harcandığını ileri sürdü.

Putin, seçim öncesi oluşturduğu Tüm Rusya Halk Cephesi üyeleriyle bugün yaptığı toplantıda, ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton'ın Kremlin muhaliflerine sinyal verdiğini ileri sürerek, ''(Clinton) Onlara sinyal gönderdi. Onlar da sinyali aldılar ve aktif şekilde çalışmaya başladılar'' dedi.

Seçimlerde hile yapıldığını ileri sürerek protesto gösterisi düzenleyenlerin bir kısmının da şahsi siyasi emelleri olduğunu ve Rusların büyük bir bölümünün siyasi ayaklanmaya karşı olduğunu belirten Putin, ''Hepimiz yetişkiniz ve bunu organize edenlerin bir kısmının çok iyi bilinen senaryoya göre ve kendi şahsi siyasi çıkarları doğrultusunda hareket ettiklerini anlayabiliyoruz'' ifadesini kullandı.

Putin, ''yabancı hükümetler için çalışan ve Rusya'nın iç politikasını etkilemeye çalışanlardan'' hesap sorulacağı uyarısında bulunarak, ''Yasaları daha fazla güçlendirmemiz ve iç siyasi sürecimizi yabancı ülke hükümetlerinin kendilerine verdiği görevle etkilemeye çalışanları daha fazla sorumlu tutmayı düşünmemiz gerekiyor'' diye konuştu.

Polis ve güvenlik güçlerinin yasa dışı gösterilere katılan kim olursa dağıtacağı uyarısında bulunan Putin, ''Sokak demokrasisi konusuna gelince; insanlar yasa içinde hareket ettiği sürece onlara düşüncelerini açıklama hakkı verilmeli ve biz de kimsenin sivil haklarını kısıtlamamalıyız'' diye konuştu.

Putin, kimsenin Kırgızistan veya Ukrayna'daki Turuncu Devrim benzeri bir olayın Rusya'da yaşanmasını istemediğini belirterek, ''Ukrayna ve Kırgızistan'da çok uzun olmayan bir süre önce gelişen olayların benzerinin Rusya'da tekrarlanmasını kimse istemiyor. Kimse kaos istemiyor'' dedi.

Rusya'da pazar akşamından beri yapılan protesto gösterilerinde şu ana kadar yaklaşık 1,000 kişi gözaltına alınırken, başkentte olası protesto gösterilerine karşı 50 bin polis ve asker görev yapıyor.

Bu arada, muhalefet taraftarları Cumartesi günü başkentte internet üzerinden muhalifleri eyleme davet ederken, hafta sonundaki protesto gösterisi için sosyal paylaşım sitesi Facebook'a şu ana kadar 25 bin kişi imza attı.

Muhalefet liderlerinden Vladimir Milov, ''Eko Moskova '' radyosuna yaptığı açıklamada, bu hafta sonundaki gösteride kan akabileceğini belirterek insanlara gitmeme çağrısında bulundu.

Öte yandan, Moskova kent yönetimi 25 bin kişinin gösteri yapmak imza topladığı hafta sonundaki gösteri için söz konusu alanda tadilat yapıldığı gerekçesiyle 300 kişilik bir grubun gösteri yapması için izin verdi.

Muhalefetin yanı sıra dün başkentte Kremlin yanlılarının oluşturduğu yaklaşık 2 bin kişi de konser ve müzik eşliğinde Putin'e destek gösterisi yaptı.

Konsere katılan ve adını açıklamayan bir kişi A.A'ya, kendisinin bu konsere tarafsız olacağı ve herhangi siyasi bir gösteri olmayacağı bilgisi üzerine geldiğini belirterek, konserin Kremlin'e destek amacıyla yapıldığını burada öğrendiğini ileri sürdü.