Su deposu çeşitleri içerisinde çok özel bir yere sahip olan ve çok fazla tercih edilen ürünlerden birisi polietilen su deposu olarak bilinmektedir. Binalarda su depoları çok daha önceleri bina içerisinde, zemin katta yalıtımsız bir odada, kapıcı dairesinde, kazan dairesinde ve hatta kömürlük gibi yerlerde bulunaktaydı. Bu gibi durumlarda beton duvarlarda sızmalar yaparak dayanıklılığı düşürme gibi sorunlar ortaya çıkmaktaydı. Fakat daha sonra bu depolar, çatı katına taşınma gibi önlemler alınmasına neden oldu. Binaların direncini zayıflatacak sızıntının önlenmesi için de su deposunun bulunduğu alan fayansla döşenmeli veya membranmalzeme ile kaplanması gerektiği kararı alındı.

Su deposu kullanımı olarak suyu kapalı bir yapıda tutan araç olarak tanımlanır. Binalarda su depolanmasına ve sağlıklı tutulma işlemine yarar. Suların kesik olduğu dönemlerde su depoları devreye girerek durumu kurtarır. Su depolarının birden fazla türleri mevcut bulunmaktadır. Bu gibi çeşitlerde polyester su deposupolietilen su deposu ve mavi dikey su deposu bulunmaktadır. Su depoları yapı olarak sadece bir varilden ibaret değildir. Kullanım amacına göre çok fazla çeşide ve birçok özelliğe sahiptir. Su depolarında kullanım amacı adına bazı bölümleri mevcuttur. Bu bölümlerde su giriş ağzı ve seviye flatörü bulunmaktadır. Polietilen su depolarında ürünler tek parça (monoblok) olarak üretilmektedir fakat bu depolarda ek kaynak ve perçin yoktur. Polietilen depolar gıda maddeleri tüzüğüne uygun olarak üretilmektedir. Ayrıca su çıkış ağzı bulunmaktadır. Taşma ağzı ve taşma borusu bulunmaktadır. Polietilen su deposu içinde Boşaltma ağzı da mevcuttur. Seviye göstergesi ve vanaları belirgin özellik olarak bulunmaktadır. Bakımlar açısından alt bakım kapağı bulunmaktadır. Ayrıca üst bakım kapağı da bulunmaktadır.Güvenlik açısından havalandırma ağzı bulunmaktadır. Ayrıca modül plaka bulunmaktadır. Polietilen su deposunda depolanan suyun uygun ve sağlıklı bir şekilde depolanmazsa eğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmesinden dolayı sağlığa uygun malzemelerden yapılmaktadır. Polietilen su depoları sertifika olarak TSEK, ISO 9001:2008, ISO 22000:2005, OHSAS 18001:2007, CE belgelerine sahiptir. Depoların iç yüzeyinde suyun niteliğini bozmayacak ve insan sağlığına zarar vermeyecek malzemeler ile yapılmış olması lazım. Deponun iç kısmında sabit bir merhem olmalıdır. Su analizi yapmak adına gerekli tüm tertibat sağlanmalıdır. Ayrıca polietilen su deposunda yapı olarak tüm su depolarında olduğu gibi yekpare gövde kullanılmaktadır.

Deponun sağlıklı olması adına deponun başka bir binaya bitişik yapılmaması ve çatısının olmaması gerekir. Depo gözlerinin havalandırılması yapılması adına bölümler bulunmaktadır. Depoya dışarıdan yabancı ürünlerinin girmesini engellemek adına önlemler alınması adına havalandırma bacaları kullanılmalıdır. Bina polietilen su deposunun uygun periyotlarda temizliği sağlanmalıdır. Su kesintisi olduğu zaman, suyun depoda bekletilmeden verilmesi sağlık adına faydalı durumlardır. Deponun suyun özelliğini bozabilecek malzemeden yapılmış olması gerektiği için polietilen su deposu tamamen sağlığa zararsız bir üründür. Polietilen su deposunda depo içinde yer alan boru bağlantılarında sızıntının olup olmadığı kontrol edilerek kurulum yapılmaktadır.Belirli aralıklarla depo suyundan alınarak analiz yapılarak depo tam anlamıyla kullanılmış olur. Ayrıca polietilen su deposunda hammadde olarak yiyecek tipi maddeler kullanılmaktadır.

UV ışınlarına dayanıklı ve geri dönüşümlü Lineer Alçak Yoğunluklu Polietilen (LLDPE) maddelerden oluşmaktadır. Bu depolarda dayanıklılık adına güneş ışığına dayanıklı ve darbelere dirençli maddelerden oluşmuştur. Renkolarak en çok tercih edilenler doğal beyaz, mavi, çift renk (Mavi & Beyaz) renklerden oluşmaktadır. Polietilen su deposu standart boyutlarda ve %3 tolerans sahibidir. Sağlığa zararlı olmayan ve kullanışlı olan ürünler olarak bilinen depo çeşididir.

http://www.kartaldepo.com