Her hafta abartısız 500 – 600 civarında sokak köpeklerinin içine girip mama ve yemek dağıtıyoruz hiç bize karşı saldırı olayı gerçekleşmedi sokak hayvanlarında genelde ya korkak olur ya da sevgi isterler bu köpeklerin arasında 1 tane köpek saldırgandır oda sahipli başıboş köpekdir biz bunların sahiplerini bulup ayrıca başıboş bırakmamaları için uyarıyoruz. Bu kişilere hayvansever gözü ile bakmıyoruz.

Bazı Kesimler Geçici Bakım Evinde Köpeklerin Hapsedileceğini Sanıyor

5199.Kanuna göre sokak hayvanları aşılanır kısırlaştırılır rehabilite edilerek alındığı yere bırakılır çünkü onların yaşama alanı sokaktır. Sadece hasta sokakta yaşayamayacak hayvanlar ve eziyet görmüş hayvanlar bakım evinde bakılır bunlarında sahiplendirme çalışmaları ile sahiplenmesi sağlanır. Sağlam hayvanı bakım evinde tutmak yasadışıdır. Hırçın hayvanlarda bakım evinde geçici olarak bakılır daha sonra kayıt altında sahiplendirilir.

Hayvanlarında Kişilikleri Var

Saldırgan insan olacağı gibi saldırgan hayvanda vardır ama bu hayvanlar kötü sahipleri tarafından yanlış eğitilmiş hayvanlardır. Sokak hayvanların bir korkaktır insan üzerine gittiğinde kaçar ve genelde korktukları için havlarlar bizim insanımız havlamayı da saldırı sanıyor biz nasıl konuşuyorsak onların iletişim şekli havlamaktır. Her insanın ayrı kişiliği olduğu gibi her hayvanında kişiliği var bir hayvana isim taktıktan sonra ismini biliyorsa bu kişilik göstergesidir. Hayvan besleyenler bunu çok iyi bilir. Her hayvan saldırır gibi bir algı tamamen yanlıştır.

Sokakta yürürken bile insanların normal yürüyen hayvanlara taş ve tekme ile saldırdığını görüyoruz. Onlar bu hareketi yaptıklarında hayvanlarda ya kaçıyor yada kendilerini korumaya alıyorlar. Biz bu kişileri gördüğümüzde hayvanlar ile bilgi vererek hayvanları sevdiriyoruz hayvan bir anda o insana sevgi duymaya başlıyor.

Sokak hayvanlarından korkulmaması gerekli eğer gerçekten saldırgan hayvan varsa bu hayvanın rehabilite için gereken yapılır fakat her sokak hayvanına mal ederek sokak hayvanlarına ön yargıda bulunmak yanlıştır bir insanın tecavüz veya cinayet suçu işledikten sonra her insan tecavüzcü her insan katil demek ile aynı şeydir.

İnsandan Çok Hayvan Eziyet Görüyor

Sık sık sahipli veya sahipsiz hayvana eziyet tecavüz haberleri ihbarları alıyoruz bunu halkımıza elimizden geldiğince yansıtmamaya çalışıyoruz. Hayvan hakları ihlalini orman su işleri müdürlüğüne şikayet ediyoruz daha sonra hayvanların korunması ve sahiplendirilmesi anlamında yardımcı oluyoruz.

Bu güne kadar yüzlerce hayvan açlıktan veya hastalıktan öldüler zehirleme olaylarını sık sık görüyoruz bu kişiler bulunuyor ama olan hayvanlara oluyor bunları kimse görmüyor zehirlenen yavru köpeğin kedinin kuşun ne kadar suçu olabilir yüzlerce yavru köpek gömdük halkımızın vicdanlı olduğunu biliyoruz bu konuda sadece bilinç ve destek istiyoruz.

Her gün hayvanlara araba çarpıp kaçıyor yetkililere haber bile vermiyorlar hayvanlar yaralı şekilde aç susuz ölümü bekliyorlar oysa belediyeye haber verseler sokak hayvanına belediyeler ücretsiz tedavi uyguluyor.

Isparta da dünyada da ses getiren kulak kesilme olayı oldu biz o dönemde 2 tane daha kulakları kuyrukları kesik eziyet görmüş hayvanı kurtardık bu kulak kesme olayları sık sık oluyor insanlarımız çok cahil kulak kesince hayvan daha koruma içgüdüsünde oluyor sanıyorlar halbuki öyle bir şey yok hayvanın kulakları olmayınca sürekli ses duyuyor sürekli rahatsız olduğu için havlıyor kış aylarında kulağının içine su giriyor bu hayvanlar korunaklı bir alanda değilseler sürekli iç kulak sorunları ile yaşamaya muhtaç kalıyorlar.

Yasak Irk Köpekleri Satan ve Çoğaltanlara Çözüm Gelecek.

Ve maalesef Isparta da yasak ırk olan köpeklere bakan kişide bir hayli fazla ben bu kişilere istisnalar haricinde hayvansever gözü ile bakmıyoruz.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda 14. maddesinin l bendinde; “Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır.” hükmü yer almaktadır.

Fakat Isparta da bakım evi olmadığı için bu türleri besleyen kişiler hakkında yaptırım uygulanamıyordu bundan sonra bu olayların tespitinde orman su işleri müdürlüğünün üzerine düşen görevi yapacağına inanıyoruz.

Hem İnsanlar Hem Hayvanlar İçin Çalışıyoruz

Hayvan hakları yerine neden insan hakları üzerine çalışmadığımızı soranlar oluyor İnsan hakları üzerine çalışan binlerce dernek ve kuruluş var ayrıca insanlar derdini anlatabilirler fakat hayvanların öyle bir şansı yok o yüzden bu görevi bizler üstleniyoruz. Hayvanlar kadar insanlar içinde çalışıyoruz 5199. Kanunun gereğini yapmayan kurumlara görev hatırlatması yaparak kısırlaştırma aşılama ile hem popülasyonun hem de sağlık sorunlarının çözülmesini sağlıyoruz.