BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerinin, Fas tarafından geçen hafta Konsey'e sunulan karar tasarısını müzakere ettikleri toplantıda ilerleme sağlanıldığı bildirildi.

15 üyeli BMGK'nın kapalı kapılar ardında müzakere ettikleri karar tasarısının, Rusya'nın karşı çıktığı, ''Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın yetkilerini yardımcısına devredip görevden çekilmesini'' öngören maddesinin müzakerelerin en zorlu kısmını oluşturduğu öğrenildi.

Basına kapalı toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark Lyall Grant, ''Her şeye rağmen bu hafta içinde karar tasarısının oylamaya sunulabilmesi için uğraşıyoruz ancak pek çok zor konu var ve oylama aşamasına henüz gelmedik'' dedi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin toplantı öncesinde, ''Eğer tasarının metni bizim için kabul edilemez olursa, Esad'ın devre dışı kalmasını isterse ve Suriye'deki krizin daha da kötüleşmesine yol açacak olduğuna inanırsak veto edebiliriz'' derken, toplantı sonrasında, ''Konsey'de metin üzerinde bir uzlaşmaya varabilmek için ne yapmamız gerektiği konusunda şimdi daha iyi bir anlayışa sahibiz'' ifadelerini kullandı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice da gazetecilerin soruları üzerine, ''Daha yapılacak çok işimiz var ama yapıcı bir toplantı oldu ve iyi niyetle müzakereleri yürüttük'' dedi.

Türkiye'nin de sponsorları arasında yer aldığı karar tasarısı metninin bu hafta BMGK'da kapalı kapılar ardından yoğun şekilde müzakere edilmesi bekleniyor.

4 Ekim 2011'de BMGK'ya sunulan ve Esad rejiminin kınanmasını öngören bir başka karar tasarısını veto eden Rusya ve Çin'in tutumu tasarının kaderini belirleyecek. Tasarının 15 üyeli BMGK'dan geçmesi için hiçbir daimi üye (ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya) tarafından veto edilmemesi ve en az 9 üyenin ''evet'' oyunu alması gerekiyor.