Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) heyeti, İran'ın nükleer programı konusunda yetkililerle temasta bulunmak üzere Tahran'a gitti.

İran'a bir aydan daha az bir süre içinde ikinci kez giden UAEK üst düzey yetkilisi Herman Nackaerts, hareketinden önce Viyana havaalanında ziyareti konusunda basına açıklamada bulundu.

Nükleer silahlar konusunda gizli çalışmalar yaptığı şüphesi konusunda İranlı yetkililerle yapacakları görüşmede ilerleme kaydetmeyi ümit ettiğini belirten Nackaerts'in kelimelerini dikkatle seçmesi, toplantının başarılı geçmesi konusundaki beklentilerinin az olduğu şeklinde yorumlandı.

Görüşmeler konusunda ümitleri artırmaktan kaçınma kaygısıyla sözlerini sürdüren Nackaerts, ''Önemli olan bu ziyaretten sonra somut sonuçlar elde edebileceğiz ve en yüksek önceliği olan konu kuşkusuz ki İran'ın nükleer programının olası askeri boyutları olarak kalmayı sürdürüyor. Bu, elbette ki zaman alabilecek karmaşık bir konu, ancak görüşmenin yapıcı olacağını ümit ediyoruz'' diye konuştu.

UAEK heyetinin ziyaretinden önce Associated Press haber ajansına konuşan üst düzey diplomatlar, İran'ın Batılı ülkelerin nükleer faaliyetlerine ilişkin baskısını köreltmede güvendiği stratejik ortakları Rusya ve Çin'in, Tahran yönetiminden UAEK heyetiyle işbirliği yapmasını istediklerini söyledi.

Adı gizli kalmak koşuluyla konuşan üst düzey diplomatlardan biri, Moskova ve Pekin yönetimlerinin İran'ı ikna etmek amacıyla ''çok üst düzeyde bir diplomasi yürüttüklerini'' söyledi.