Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, Atina'da incelemelerde bulunan AB-Avrupa Merkez Bankası (AMB)-Uluslararası Para Fonu (IMF) Troyka'sı ile hükümet arasında anlaşmazlık çıktığına ilişkin haberleri yalanladı.

Venizelos, düzenlediği olağanüstü basın toplantısında, söz konusu haberlerin gerçekle ilgisi olmadığını, Troyka ile sürdürülen müzakerelerin, önceden anlaşmaya varılan süreç çerçevesinde yapıldığını söyledi.

"Troyka'nın, 2012 bütçesi ile ilgili değerlendirmelerinin birinci aşamasının tamamlandığını ve ikincisinin de 14 eylülde başlayacağını" ifade eden Venizelos, müzakerelerde Yunanistan'daki ekonomik durgunluğun ele alındığını belirtti.

Venizelos, "ekonomik durgunluğun, AB'nin öngördüğünden daha derin olacağını" belirterek, ''Henüz kesin bir rakam yok. Ancak, yüzde 5'e yakın olacak. Ve bu da bir çok verilerin ve bütçesel hedeflerin otomatik ve doğrusal değişikliğe uğramasına yol açıyor. Bizim açımızdan önemli olan Yunan ekonomisinin çıkarının ve beklentilerinin korunmasıdır" diye konuştu.

Yunan basınında çıkan haberlerde, AB,AMB ve IMF tarafından Yunanistan'a verilmesi kararlaştırılan 110 milyar Avroluk yardımın 8 milyarlık 6. taksitinin serbest bırakılması öncesinde, Atina'da, mali kriz ve önlem reformları ile ilgili incelemelerde bulunan Troyka ile hükümet arasında anlaşmazlık çıktığı, bunun üzerine Troyka yetkilerinin Yunanistan'ı terk etmeye hazırlandığı bildirilmişti.

Haberlerde, gelirlerde 1,5 milyar Avroluk açık tespit eden Troyka'nın, açığın kapatılması için emekli maaşlarında yeni kesintiler ve kamu kuruluşlarında daha çok işten çıkarmalar önerdiği ancak, bu yeni önerilerin Başbakan Yorgo Papandreu tarafından kabul edilmediği belirtilmişti.