Sakarya 1. İdare Mahkemesi, yıkımı istenen bir binayla ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Sakarya 1. İdare Mahkemesi'nde görülen davada, 1999 Marmara Depremi'nin ardından orta hasarlı olduğu tespit edilen ve kamu hizmetinden yararlanması engellenerek yıkılması öngörülen Ömer Çimen'e ait Adapazarı Yağcılar Mahallesi Uzay Sokak'ta bulunan binanın yıkılmasına ilişkin yürütmenin durdurulması kararlaştırıldı.

Bina sahibi Çimen'in, Adapazarı Belediye Başkanlığı'nın 24 Kasım 2011 günlü ve 1479 sayılı işleminin iptali ve yürütmeyi durdurulması istemiyle açtığı davada mahkeme heyeti, dava konusu olan işlemin sebebinin ve amacının açıklanmamasının ve dava konusu işlemin dayanağı olan tüm bilgi ve belgelerin onaylı örneklerini içeren işlem dosyasının Adapazarı Belediyesinden istenmesinde karar kıldı.

Mahkeme heyeti ayrıca, davacı Çimen'in onarım güçlendirme ruhsat başvurusu bulunup bulunmadığı, başvuru yaptıysa da ruhsat verilip verilmediğinin sorulmasına ve buna ilişkin belgelerin istenmesine karar verdi.

Ayrıca, dava konusu taşınmazın renkli kalemle işaretlendiği uygulama imar planı paftası, notları, raporları ve lejantlarını isteyen mahkeme heyeti, Adapazarı Belediyesinden yıkım kararı verilmeden önceki yapı tatil zaptının düzenlenip, ruhsat alması için davacıya süre verilip verilmediğinin sorulması ve bunlara ilişkin bilgi ve belgeleri istedi.

Dava konusu işlemin yıkıma ilişkin olması ve uygulanması halinde telafisi güç sonuçlara neden olacağını dikkate alan mahkeme heyeti, davalı idarenin savunması ve ara kararı cevabı alınıp ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına hükmetti.

Mahkeme heyeti, ara karara ilişkin Adapazarı Belediyesine cevap vermesi için 15 gün süre tanıdı.