Ekonomik darboğazda bulunan Yunanistan'da, kriz nedeniyle gelirleri azalan ve geçim sıkıntısı çeken çok sayıda Yunan ailenin beslenmeyle ilgili ihtiyaçlarında da kısıntı yapma yoluna gittiği belirlendi.

Yunanistan Sanayiciler Federasyonu'nun (GSEBEE) Marc Gallup şirketine yaptırdığı bir araştırma, 10 aileden 6'sının mali krizle mücadele temelinde alınan tedbirler çerçevesinde getirilen yeni vergileri, su ve elektrik gibi faturalarını ödemeyecek durumda bulunduğunu ortaya koydu.

Aylık geliri bin avro civarında olan ailelerin yüzde 91,1'i giyim, yüzde 76'sı da gıda ihtiyaçlarıyla ilgili harcamalarda kısıtlama yaptığı belirlenen kamu araştırmasında, günlük ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken ailelerin yüzde 51,9'unun yardım için daha çok akraba ve yakınlarına başvurduğu ve sadece yüzde 3,7'sinin bankalardan kredi almayı tercih ettiği ortaya çıktı.

GSEBEE'den yapılan açıklamada, vatandaşların beslenme konusunda yaptığı harcamaları kısıtlamasının yiyecek sektöründe yüzde 89 oranında istihdam kaybına yol açtığı, bunun da üretime olan olumsuz etkisinin yanı sıra, devletin büyük miktarda vergi kaybına uğramasına neden olduğu belirtildi.

Diğer yandan, kriz nedeniyle geçim sıkıntısının her geçen gün arttığı ülkede, yasa dışı kumarda patlama yaşandığı bildirildi.

Yuna medyası bu konuda alınan yoğun önlemlere ve ağır cezalara rağmen, son dönemde başta başkent Atina olmak üzere ülkenin birçok yerinde yasa dışı kumarhanelerin "mantar gibi türediğini" duyurdu.

Polis, sadece Noel bayramı günlerinde kumar oynandığı belirlenen çeşitli kulüplere yapılan baskınlarda 349 kişi aleyhinde yasal işlem yapıldığını, kumar aracı olarak kullanılan 364 makine ve bilgisayarla birlikte kumar masalarında bulunan 2 milyon avroya yakın paraya el konulduğunu açıkladı.

Şans Oyunları Denetleme Kurulu, Yunanistan'da oynanan yasa dışı kumarın yıllık miktarının 7 milyon avronun üzerinde olduğunu, devletin bundan büyük vergi kaybına uğradığını belirtti.