Isparta Belediyesine yönelik operasyon sonrasında Ağır Ceza Mahkemesine açılan davada şok gelişmeler yaşanıyor. Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, eşi Dilek Günaydın, kızı Zeynep Konur ve kayınbiraderi Mehmet Ateşgül’ün de yer aldığı davada mahkemeye yeni bir dilekçe verildi.
Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede müşteki sıfatıyla yer alan Belediye eski Başkanı Hasan Balaman tarafından verilen dilekçede Günaydın’ın görevden alınması isteniyor.
Belediye eski Başkanı Balaman, Isparta Ağır Ceza Mahkemesine sunduğu dilekçenin ayrıntılarını Gülkent’e anlattı.
İddianameye göre zarar gören tarafın Isparta Belediyesi olduğunu ileri süren Balaman, “İddianamenin her sayfasından belediyenin zarara uğradığını görüyoruz. Trilyonlarca zarara uğratılmış. Belediye’nin davaya müdahil olması gerekir. Bu nasıl olacak? Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın gidecek Ağır Cezaya ben belediyeyi zarara uğrattım ancak belediyenin de bu davaya müdahil mi olması gerekir diyecek. Bunu söylemez. Zaten gitmez de. Onun için ben davaya belediyenin de müdahil olması için dilekçe verdim” dedi.
Belediye ve belediyeye bağlı şirketlerde delil karartma işlemlerinin yapılabileceğini iddia eden Hasan Balaman, soruşturmanın daha rahat yapılması için iddianamede örgüt lideri olarak yer alan kişilerin görevden geçici veya daimi olarak görevden uzaklaştırılmasını istediğini belirtti. Balaman’ın dilekçesi şöyle:
“1) Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Eşi Dilek Günaydın, kızı Zeynep Konur ve kayınbiraderi Mehmet Ateşgül, Belediye Başkan Yardımcısı ;Resul Göçer ve sanıklar hakkında ihaleye fesat karıştırma, resmi belgede sahtecilik, zimmet, şuç işlemek kastıyla örgüt kurma, icbar suretiyle irtikap vs. suçlarından kamu davası açılmıştır.
Ancak iddianamede Isparta Belediye Başkanlığı gerek suçtan zarar gören gerekse mağdur sıfatıyla yer almamıştır. Oysa ki sanıklara istinat edilen ütün suçlamalar Isparta Belediye Başkanlığı resmi sıfatı kullanılmak suretiyle yalpığı sabittir. Sanıkların Belediyeyi zarara uğrattıkları sabit olmasına karşın Isparta Belediye Başkanlığı’nı mağdur ve müşteki olarak yer alamsı gerekirken iddianamede yer verilmemiş olması usul ve kanuna aykırıdır. Isparta Belediye Başkanlığı’nı müşteki ve mağdur olarak davaya katılması hususunda ihbar edilmesi;
2) Sanık Belediye Başkanı Belediye’de görevli diğer bir kısım sanıklar tahliye olduktan hemen sonra görevlerine iade edilmiştir. Sanıkların hala görev başında olmaları delillerin karartılması ihtimalini de beraberinde getirmektedir. Belediye Başkanlığı’nın siyasi bir makam olması nedeniyle diğer belediye çalışanları üzerinde baskı yapılması ihtimali mevcuttur.
Örneğin iddianamenin açıklanmasından hemen sonra bazı mağdurların medya aracılığı ile herhangi bir mağduriyetlerinin olmadığına dair açıklama yapmış omları bu baskının varlığını açıkça işaret etmektedir. Ayrıca sanık Belediye Başkanı’nın basına yansıyan beyanı da bu olguyu doğrulamaktadır.
Sonuç:
a) Isparta Belediye Başkanlığı’nın dava konu olaylarda zarara uğratıldığı açıkça ortada bulunduğundan mağdur ve müşteki olarak yer alması için duruşmadan önce ihbarda bulunulmasına
b) Sanık Belediye Başkanı ve diğer görevli sanıklar hakkında tedbiren görevden uzaklaştırılmaları konusunda takdir ve ifası İçişleri Bakanlığı’na ait olmak üzere İçişleri Bakanlığına açılan bu dava hakkında ihbarda bulunulmasına, karar verilmesini saygı ile arz ederim. Beyanda bulunan müşteki Hasan Balaman (31.01.2012)”
Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz ?