ISPARTA BAŞARDI !!!

TEŞEKKÜRLER ISPARTA

 

                 Zeki TARHAN –ANKARA

 

            Vali OĞUZ, saat 15.00 sularında aradılar. Hâl-hatırdan sonra, konuyu YILANKIRAN ÇEŞMESİ’ne getirerek, çeşmeyle ilgili en son gelişmeyi anlatıyordu bu satırların yazarına. Sayın valimiz; Isparta’nın taa Osmanlı’dan bizlere miras kalan ve Isparta’nın en eski tarih ve kültür kokan çeşmesini, 1964-1965’li yıllardan beri tanıdığını ve bildiğini anlatırken, bu çeşmeyle ilgili bir anısını bakın nasıl anlatıyordu: “…Çeşme buz tutmuştu Zeki bey.Ben, çeşmenin üzerinden ayağım kayarak düşmüştüm. Aradan yarım asır geçmesine rağmen,bugün gibi hatırlıyorum bu çeşmeyi.”

                                                               ***

             Vali OĞUZ, beni şaşırtmıştı ve ben de çok duygulanmıştım…Sayın valimiz; il olarak,yerel yönetim olarak, Üniversitemiz, Mimarlar Odamız,sivil toplum olarak, eşgüdüm içerisinde ve de büyük bir uzlaşı ve anlayış sergileyerek bu tarihi çeşmeye sahip çıktıklarını, Cumhuriyet Bayramına kadar restorasyon projelerinin hazırlanıp Antalya Anıtlar ve Tabiat Varlıkları Bölge Kuruluna sunulup onaylatılacağını, yılbaşında da bu çeşmeden, büyük bir zevkle kana kana su içeceğimizi müjdeliyordu.

             Sayın valimiz, bunları bendenize anlatırken; şu anda yanında İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah beyin de olduğunu dile getiriyor ve 14 eylül’de yapılacak Ş.Karaağaç tarih ve kültür şenliğinde geniş şekilde görüşebileceğimizi de söylüyordu.

 

                                                                ***

           Vali OĞUZ’la yukarıda kısaca özetlediğim “ ÇEŞME” diyaloğunun şifrelerini,gelin hep birlikte deşifre edelim:

  • Valimiz, Isparta’nın tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkıyor.
  • Bu konudaki içtenliğini somut bir şekilde kanıtlıyor.
  • Maddi ve manevi tüm desteği sağlayacağına, ilin tüm imkânları ve başkanı olduğu BAKA’yı da devreye sokarak, tarih ve kültürümüzden kesinlikle kopmayacağımızı, ve de kopamayacağımızı cümle aleme ilân ediyor…

 

                                                   ***

Vali OĞUZ’la bu telefon konuşmamızın hemen ardından Merve hanımı aradım. “…Evet Zeki bey, çeşmeyle ilgili gelişmeler, çok hızlı ilerliyor…Vali bey olaya el koydu. Saat 16.00’da YILANKIRAN ÇEŞMESİ’nde heyet halinde buluşuyoruz…”

…Ve “haydi kolay gelsin Merve hanım” diyordum.

 

                                                    ***

 Çeşme başındaki incelemelerden ve de alan çalışmasından sonra, İl kültür ve turizm müdürü Abdullah bey aradılar: “…Zeki bey, vali bey biraz önce ayrıldılar.Bizler heyet halinde çalışmaya devam ediyoruz. Şu anda çeşmedeyiz…Her şey yolunda,hiç merak etmeyin.”

                                                   ***

Allah’ıma şükrediyordum…Kendi kendime: “ Yahu Zeki TARHAN, şu kalemini meğer ne hayırlı bir işte kullanmışsın, aferin sana” diyordum.

Bilgisayarımın başına geçtiğimde, Hotmail kutuma gelen bir e-mail: Merve KUYU’dan.

Virgülüne dokunmadan işte o e-mail:

sayın zeki bey, dün vali beyle beraber vali beyin daveti üzerine yılankıran çeşmesinde kalabalık bir ekip halinde beraberdik. Vali bey konuya çok duyarlı yaklaştı,ilgilendi ve bu davranışında oldukça sammi olduğunu düşünüyorum.
ön gözlem sonrasında bugün mimarlar odasında kurmuş olduğumuz uzman arkadaşlarla vali beyin makamında kendisini ziyaret ederek, konuyla ilgili uzun bir istişare toplantısı yaptık. vali beyin tarihi ve kültürel eserlerle ilgili bilgili ve duyarlı davranışı başta beni olmak üzere uzman arkadaşlarımızı memnun etti, vali beyin bu ilgili davranışı sayesinde iyi bir sinerji oluştuğunu söyleyebilirim. sadece yılankıran çeşmesi değil genel anlamda ıspartanın bilinçsizce kaybettiği ve kaybetmeye devam ettiği kent kimliği adına uzun ama çok verimli bir toplantı geçti.

yılankıran çeşmesiyle ilgili oldukça önemli kararlar aldık. bu bilgilerin detaylarını biraz daha olgunlaşınca tüm kamuoyuyla paylaşacağız. İyi bir ekip ruhu oluştu diye düşünüyorum. 

Oluşan samimi ve duyarlı ortamda sizn yazılarınızın tetikleyici en öenemli unsurlardan olduğunu düşünüyorum.

Öngörüm şahsen başarılı ve önemli bir örnek çalışma ortamı ve sonucu oluşacak şeklinde. 

Tekrar yazılarınızdaki destek ve olumlu etkileriniz açısından, 'kent kimliği,tarih ve kültür adına Isparta sevdalıları'adına teşekkürler..

Saygılarımla,

 

Z. MERVE KUYU

Yüksek Mimar

ISPARTA