Süleyman Demirel Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü ve Madencilik Kulübü tarafından düzenlenen ve madencilik sektörünün deneyimli temsilcileri ve maden mühendislerinin konuşamcı olarak katıldığı “I. Yer Bilimleri Günü” etkinlikleri, Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 
SDÜ Rock Kulübü üyesi Hilmiye Akyol’un piyona eşliğinde sunduğu müzik dinletisiyle başlayan etkinlikte konuşan üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, “Türkiye’nin dünya ülkeleri ile kıyaslandığında birçok artılarının olduğunu ve bununla beraber birçok değerlendirilemeyen yönlerinin de bulunduğunu görürüz. Deprem kuşağında bulunmamız nedeniyle, birçok komşu ülkeye sahip olmamız ve geçiş yolları üzerinde bulunması nedeniyle zor bir coğrafyadayız; fakat bu zorluklar olumlu değerlendirildiğinde gücümüze güç katacak avantajlarımızdır. Her şeyden önce olabildiğince yoğun kullanılabilir yeraltı zenginliklerimiz bulunuyor. 20. YY.’da sanayi toplumundaki gelişmiş ülkeler, etkin bir şekilde maden işletmeciliğinde ileri gitmelerinden kaynaklanan bir kazanıma sahiptir” dedi.
 
Türkiye’nin, ekonomik gelişmemize ivme kazandıracak olan madencilik sektörüne çok fazla eğilim göstermediğini vurgulayan Rektör İbicioğlu, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Devlet olarak madenlerimizi etkin bir şekilde işleyebilecek profile sahip insan kaynakları yetiştirmemiz gerekiyor. Bizi hem ekonomik bağımsızlığa, hem siyasal bağımsızlığa ulaştıracak olan jeoloji mühendisliği, maden mühendisliği gibi bölümlerle ilgili bir kayıtsızlık var. Yeraltı zenginlikleri o kadar önemli ki bugün dünyada ne üretirseniz üretin milyonlarca senenin birikimi yeraltı zenginliklerine sahip olamazsınız. Her şeyin değerini bilgi ve teknoloji uygulayarak artıramıyor ve onu saf hammadde haliyle satıyorsanız yanlış bir iş yapıyorsunuz demektir. Japonya ve Almanya gibi ülkeler yeraltı kaynakları olmamasına rağmen başka ülkelerin yeraltı kaynaklarını alıp işliyor ve satıyorlar. Ben Anadolu’mu, ülkemi seviyorum diyen herkesin tüm sektörlerde olduğu gibi jeoloji, maden ve jeofizik alanında da kendi alanları ile ilgili derinleşmesi gerekiyor .Kendi alanınızdaki görevinizi, uzmanlığınızı tam edinmeden topluma birtakım siyasi söylemlerle projeler üretiyorsanız ham hayallerden öte bir iş yapmıyorsunuz demektir. Ekonomik özgürlüğü olmayan bir ülkenin siyasal özgürlüğü de olmaz, bizim geleceğimizin ufku sizlersiniz. Sizlere bu konuda çok büyük görevler düşüyor”
 
Daha sonra konuşan Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, yerel kaynaklar yönünden zengin bir ülke olan Türkiye’nin en zayıf yönünün bu kaynakların iyi bir şekilde işlenip katma değer elde edilememesi olduğunu söyledi. Ülkemiz açısından madenlerimizi çok çeşitli işleyebilecek yöntemlerin kullanılması gerektiğine değinen Şanlıtürk, yerel yönetim olarak bu alanda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
 
Isparta Vali Yardımcısı İzzet Ercan da, düzenlenen etkinliğin verimli geçeceğine duyduğu inancı dile getirdi.
 
Açılış konuşmalarının ardından MMF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Altındağ’ın moderatörlüğünü yaptığı ve Tümer Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Onur ile MÜGEM Daire Başkanı Mehmet Tombul’un konuşmacı olarak katıldığı “Türkiye’de Mermer Madenciliği” isimli panele geçildi.
 
Etkinlik programında, Jeofizik Mühendisliği Odası üyesi Murat Akbaş’ın “Sondaj ve Zemin Etüdü”, MMF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Umucu’nun moderatörlüğünü yaptığı, Maden Mühendisi İrfan Yılmaz’ın konuşmacı olarak katıldığı “Endüstriyel Hammaddeler” isimli panel ve Maden Yüksek Mühendisi Necati Yılmaz’ın “Madencilikte Cevher Hazırlamanın Önemi” konulu konferans yer aldı.