SDÜ Hastanesi, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkan Vekili Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in sağladığı 10 milyon TL'lik ödenekle yenilendi. Utanç verici görüntüler ortadan kaldırıldı, teknoloji yenilendi, yoğun bakım ve ameliyathane kapasitesi artırıldı.

SDÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Tuğrul Sezer, Basın Kulübü'nün konuğu oldu. Başhekim Prof. Dr. Sezer, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkan Vekili Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in özel
gayretleri sonucu çıkarılan 10 milyon TL'lik ödenekle Tıp Fakültesi'nin yeniden hayata döndüğünün altını çizdi. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı puanlamada SDÜ Tıp'ın 93 puanla Türkiye'nin en yüksek puanına sahip üniversite hastanesi olduğunu kaydeden Sezer şöyle konuştu:

DÖNER SERMAYE PRİMLERİ ÖDENEMİYORDU

"Biz 4 yıl önce yönetime geldiğimizde mali tablo açısından sıkıntılar vardı. Düzenli ödenemeyen bir döner sermaye durumu, artı tıbbi malzeme tedarik edilen firmalara borç vadesinin 24 ay olması gibi sorunlar vardı. Mali durum kısır döngüdeydi ve işin içinden çıkılmaz halindeydi. Bu durum geçmiş yönetimin hatasıdır diye algılanmasın. Ellerinden geleni yapmıştır ama tablo da buydu. Beyin göçü, performans ödemelerinin yapılamamasından ya da başka nedenlerden dolayı olur. Her dönemde olur. Geçmişte vardı şimdi de olabilir. Devralındığında 9 milyon TL'lik bir malzeme stok söz konusu. Maliye ile anlaşma yapılmış bunun azaltılması gerekiyor, ilk yaptığımız şey bunu 5 milyona çekmek oldu. Bu bizi mali açıdan rahatlattı; Otomasyon sistemiyle ilgili firmayla anlaşma iptal edilmiştir. SGK'nın sistemdeki değişikleri sizde güncellenmediği zaman ciddi kesintiler yersiniz. Bizden önceki dönemde aylık yüzde 30 kesintiler olduğu dönemler olmuş. Birden önceki yılda yüzde 10'luk kesinti olmuş. Biz bunu ilk planda yüzde 5 sonra yüzde 1'lere kadar indirdik. Otomasyon sistemimizi yeniledik. Öğretim üyelerinin yüzde 80-90'ı bizzat hasta bakarak bize destek verdiler. Her bir hemşiremiz şu anda 2 kişilik iş yapıyor. Diğer yardımcı personelimiz inanılmaz çaba gösterdiler. Çalışanları biz harekete geçirdik. Ama bununla iş bitmiyor.

ŞEHİR İLE İLİŞKİ ZAYIFLAMIŞTI

O dönemde gördüğümüz sorunlardan birisi hastane ile akademisyenler ve şehir arasındaki ilişki zayıflamıştı. Bunu düzeltmeye çalıştık. Sorunları not ettik ve düzeltmeye çalıştık. Hastanede ciddi yıpranmalar da vardı. Makine teçhizatta eksiklikler vardı. Ciddi bir tadilat olayına girdik. Bir yandan da hizmet vermeye devam edildi. O dönemde Isparta Milletvekilimiz Süreyya Sadi Bilgiç'i hastanemize davet ettik. Kendilerine brifing verdik. İkna oldular ve hastanenin tadilata ihtiyacı var dediler. Sayın Bilgiç'in desteği ile ciddi bir ödenek çıktı. Bununla hastanede ciddi bir onarım çalışması yaptık.

Hasta koğuşlarında zeminler kötüydü. Bunları yeniledik. Dış cephe de kötü durumdaydı. Yağmur ve soğuk giriyordu. Bunları da yeniledik. 10 milyon TL'lik bir yatırım bütçesi oldu. Ameliyathane yetmiyordu. 9 olan sayıyı 15'e çıkardık. Yeni ameliyatlara makine teçhizat alındı ve eskilerin makineleri de değiştirildi. 19 olan erişkin yoğun bakım yatak sayısını 33'e çıkardık. Yeni doğan yoğun bakım yatak sayısını 25'e çıkardık. Buralarda eski cihazları da değiştirdik ve ilave kısımlar da yaptık. Yoğun hasta trafiği olan kadın doğum kliniğini büyüttük. Ciddi enerji yatırımı yaptık. Enerji sistemi olmasaydı ameliyathanelerimizin yansı çalışmayacaktı.
 
KORNEA MERKEZİ KURDUK

Son yıllarda hastalarımız özel oda istiyor. Mümkün olduğunca odaları tek kişilik veya 2 kişilik yaptık. Her katta engelli odalarımız var. Hasta yatakları yenilendi, klima sistemi yapıldı. Isparta’nın
ilk ruhsatlı kornea merkezini kurduk. Ayrıca böbrek ve karaciğer nakliyle ilgili altyapı çalışmalarına başladık. Ayrıca bilişim altyapımızı yenileyeceğiz. 

YURT DIŞIMA AÇILDIK

Görevi devraldığımızda MR randevusu süresi 6 aydı. Bugün artık aynı gün MR çekiliyor. 24 saat haftanın 6 günü MR çekiliyor. Ultrason da günler içerisinde çekiliyor. Bağışla taş kırma ünitesi kuruldu. İşitme merkezi kuruldu. Kalp Merkezi taşındı. Sağlık turizmi merkezi kurduk. Dünyada artan bir sağlık turizmi merkezi var. Şuan 5 milyar dolar olduğu söyleniyor. Siz bunu avantaja çekebilirsiniz. Daha fazla pay alabilirsiniz. Ben sağlık turizmi için rapor hazırladım. Bu uygulanmaya başladı ve pay almaya başladık. Şuanda Somalili hasta var. Yurtdışından hiç hasta yoksa sıfır. Var sıfıra göre çoktur. Ukrayna ile anlaşma yaptık. Bize ortopedi hastalan gelecek. Bu bir başlangıç. Bize orta doğudan, Kafkaslardan, balkanlardan hasta geliyor. Bunu artırmamız gerekiyor.

EN YÜKSEK PUAN

Sağlık Bakanlığı Kalite Standarttan tarafından Türkiye'de en yüksek puanı aldık. Sağlık Bakanlığı yetkileri denetlediler size 93 puan veriyoruz dediler. Bu Türkiye'de üniversite hastaneleri içinde en yüksek puan."