İDS Yapı Denetim Şirket Müdürü Makine Mühendisi Dora Muslu, Kentsel Dönüşüm Yasası ile merak edilen soruları cevaplandırdı.

1) Hem kredi hem kira yardımı aynı anda alınabiliyor mu?

Hayır. Sadece ikisinden birisi alınabiliyor. Kira yardımı Isparta için 2014 yılında 480 TL olarak belirlendi. Her bağımsız bina başına 100 bin TL'ye kadar kredi sunuluyor. 2 yıl geri ödemesiz, 10 yıl geri ödemeli.

2) Yasa kapsamında kendi evimizi kendimi yapabilir miyiz?

İsteyen herkes bireysel olarak bu kanundan faydalanabilir. Kendi mülkünü riskli yapı tespit ettirebilir. İsteyenler de müteahhitle anlaşıp, kat karşılığı şeklinde yeni evini yaptırabilir. Kira yardımı ya da kredi imkanı tapu sahibine aitir. Tapu devri olmadan bu hakkı müteahhit kullanamaz.

3) Aynı yerden cv verilecek mi?

Tabiki. Riskli yapı uygulamalarında aynı yerden mülk verilir. Aksi durum sadece riskli alan uygulamalarında gerçekli olabilir. Riskli yapı yıkılır, yerinde kentsel dönüşüm uygulanır. Biz riskli yapıdan yanayız. Riskli alan uygulamasını desteklediğimiz yerlerde var. Mesela deprem riski olan bölgelerde riskli alan uygulanabilir.

4) 10 daireli bir apartmanız. Birisi kabul etmezse ne olacak?

Bu kanunun uygulanması için 3'te 2 çoğunluk kararı yeterli olacaktır.

5) Kanun Isparta ilçelerinde de geçerli midir?

Uygulama Türkiye'nin geneli için geçerlidir.

6) Vatandaşlar bireysel olarak nereye başvuracak?

Kentsel dönüşüm yasasından faydalanmak için her vatandaş bireysel olarak lisanslı kentsel dönüşüm şirketlerine başvurabilir. Tüm işlemleri bizim gibi lisanslı ofisler takip edecektir.

7) Yıkım kararı sonrasında ne yapılıyor?

Yıkım kararı alındıktan sonra binanın 60 gün içinde tahliye edilmesi gerekiyor. Yeni taşınılacak yerden ikametgah getirilecek ve 480 TL kira yardımı başlatılacak.

8) Kanun kapsamında muafiyetler nelerdir?

Tüm noder, belediye, tapu resmi harçları muafı. Müteahhitte olsa bireysel de olsa bu muafiyetler geçerli.

9) Riskli alan uygulamasına tamamen mi karşısınız? Riskli alan ilan edilmemeli mi?

Hayır. Mesela Senirkent'te afet evlerinin yapıldığ bölgede ya da Burdur dağ yolunda fay hattının geçtiği bölgede riskli alan ilan edilmelidir. Afet riskinin o lduğu yerlerde riskli alandan kaçınılmamalıdır.

10) Tapusuz yapılar da kanundan faydalanabilir mi?

Kanun tapusuz yandan da kapsamına alıyor.

Akdeniz