Sabah ezanı bugünden itibaren imsak vaktinde okunacak. Namaz tıpkı Ramazan’da olduğu gibi ezandan yarım saat sonra kılınacak. Tabi bu haber Isparta için geçerli değil.

İstanbul Müftülüğü resmi Twitter hesabından da sabah ezanının saatiyle ilgili tweet atıldı. Cuma namazı öncesi okunan hutbede cami imamları konuyla ilgili cemaati bilgilendirdi.

İleri saat uygulaması nedeniyle sabah namazına katılımda sıkıntı yaşayan kardeşlerimizin talebine cevap vermek üzere; İstanbul'da 19 Kasım Pazartesi sabahından itibaren Sabah ezanı imsak vaktinde okunacak,namaz ezandan yarım saat sonra kılınacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. pic.twitter.com/i8k5QB0G6o

— İSTANBUL MÜFTÜLÜĞÜ (@istmuftulugu)

İstanbul'da 19 Kasım Pazartesi günü sabah ezanı 06.03'te okunacak.

Ankara'da 19 Kasım Pazartesi günü sabah ezanı 05.47'de okunacak.

İzmir'de 19 Kasım Pazartesi günü sabah ezanı 06.09'da okunacak.

Kayseri'de 19 Kasım Pazartesi günü sabah ezanı 05.36'da okunacak.

Trabzon'da 19 Kasım Pazartesi günü sabah ezanı 05.20'de okunacak.

Adana'da 19 Kasım Pazartesi günü sabah ezanı 05.35'te okunacak.

Bursa'da 19 Kasım Pazartesi günü sabah ezanı 06.02'de okunacak.

Antalya'da 19 Kasım Pazartesi günü sabah ezanı 05.54'te okunacak.

Konya'da 19 Kasım Pazartesi günü sabah ezanı 05.47'de okunacak.

Gaziantep'te 19 Kasım Pazartesi günü sabah ezanı 05.27'de okunacak.

Şanlıurfa'da 19 Kasım Pazartesi günü sabah ezanı 05.21'de okunacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşlardan gelen talepler nedeniyle bu kararı aldı. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta uygulanan ileri saat uygulaması sonrası sabah namazı ve imsak vakitleri ilerledi. Sabit saat uygulaması nedeniyle kış aylarında sabah ezanı vakti karıştırılabiliyordu. Vatandaşların talepleri doğrultusunda sabah namazı imsak ile birlikte okunacak.

Sabah namazının önemi

Hz. Peygamber (asm) sabah namazlarına çok önem vermiş ve bunların hiç bir zaman kaçırılmamasını tavsiye buyurmuşlardır. Bir hadis-i şerifte şöyle buyuruluyor:

“Kim yatsıyı bir cemaat içinde kılarsa sanki gecenin yarısını ihya etmiş gibi olur, kim de sabah namazını bir cemaat içinde kılarsa sanki gecenin tamamını namazla geçirmiş gibi olur.”

Bir başka hadiste de şöyle buyuruluyor:

"Bir grup melek geceleyin, diğer bir, grup da gündüz ard arda size gelirler ve aranızda kalırlar. Bunlar sabah ile ikindi namazlarında buluştuktan sonra (gündüz) aranızda kalmış olanlar semaya çıkarlar. Rabbleri kullarının halini en iyi bilen olduğu halde meleklere "Kullarımı ne halde bıraktınız?" diye sorar. Onlar da "onları namaz kılarken bıraktık, zaten namaz kılarken bulmuştuk" cevabını verirler; Biriniz ikindi namazından bir secdeyi gün batmadan evvel yetiştirecek olursa, namazını tamamlasın. Sabah namazından da bir secdeyi gün doğmadan yetiştirecek olursa, namazını tamamlasın."
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyuruyor:

“Kim iki bürdeyi kılarsa cennete girer. İki bürde: Sabah ve ikindi namazıdır.”(Buhari Fethu’l-Bari: 2/52)

Sabah namazı kaç rekat?

Sabah namazı, iki rekat sünnet, iki rekat farz olmak üzere 4 rekattır. Sabah namazının sünneti ile farzı arasında kılınış açısından bir fark yok sayılır. Sadece niyet edilirken sabah namazı sünnetini veya sabah namazı farzını şeklinde bir fark vardır.

(yenişafak)