Antalya Anıtlar KorumaKurulu Tarihi Üzüm Pazarının üstünün açılıp açılmamasının tespiti için 25 kişilik heyetle keşif yaptı. Şimdi tarihi pazardaki 120 esnaf bir ay içinde raporunu hazırlayacak olan Keşif Heyetinin rapor sonucunu bekliyor. Rapor olumsuz çıkarsa Tarihi Pazarın üst örtüsü kaldırılacak. 
 
Isparta'nın en eski Pazar yerlerinden olan ve tarihi dokusu nedeniyle uzun süredir hukuki ve bürokratik engellerle uğraş veren Tarihi Üzüm Pazarının mücadelesi tüm hızıyla sürüyor. Haklarında açılan davadan berat eden esnaflar şimdi de karşı dava açtılar. 
 
“BURASI VATANDAŞLARIN OLUMSUZLUKLARDA SIĞINMA YERİ” 
 
Konu ile ilgili olarak görüşlerini açıklayan esnaflar; "Burada 120 esnaf var. Ne biz esnaflar ne de vatandaşlar buranın üstünün kaldırılmasını kesinlikle istemiyor. Çünkü yazın sıcaktan kışın ise yağmur ve kardan korunma yeri olarak görüyor. Alışverişe çıkan yüzlerce vatandaş yağmur yağışı veya kar yağışı hatta don olaylarında bile Üzüm Pazarını sığınma ve yollardaki olumsuzluklardan kurtuluş olarak görüyor. Neden? Çünkü üstü kapalı olduğu için Üzüm Pazarında yağmur, kar ve don gibi olumsuzluklar olmadığı için vatandaş kendini buraya atarak rahat bir nefes alıyor. Buranın üstünün kapatılması buradaki esnaflar için çok büyük bir ticari kayıp olacaktır. şugünlerde havalar çok soğuk ve kar yağışlı olduğu için vatandaşlarımızın burayı tercih etmeleri açıkça görülmektedir. 
 
“BURANIN ÜSTÜNÜN AÇILMASI DÜŞÜNÜLEMEZ” 
 
Hatta; yaşlı, özürlü, hamile veya küçük çocuklu bayanlar özellikle biraz önceki bahsettiğimiz durumlarda burayı adeta bir kurtuluş ve sığınma merkezi olarak görmektedirler. Burası onlar için doğal bir korunak durumundadır. Onun için buranın üstünün açılması düşünülemez. Yani açılması büyük hata olur. 
 
“ÜST ÖRTÜ KALACAK ŞEKİLDE KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI YAPILABİLİR” 
 
Eğer, Belediye eski Başkanı Hasan Balaman tarafından yapılan bu örtü imar planına uygun değil ise sökülüp yerine mutlaka koruma amaçlı imar planı yapılarak yenisi yapılmalıdır. Mevcut örtü korunarak ve koruma amaçlı imar planına uygun birşekilde bazı yerleri değiştirilebilir veya düzeltilebilir. Öyle yada böyle bu tarihi pazarın üst örtüsü mutlaka olmalıdır. Tamamen sökülüp atılması son derece yanlış olacaktır.
 
25 KİŞİLİK HEYET ÜZÜM PAZARINDA KEŞİF YAPTI
 
Zaten Belediyemiz de bizimle aynı görüşü paylaşıyor. Geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanımız sayın Yusuf Ziya Günaydın'ı makamında ziyaret ettik ve kendisine bu konularda bilgiler aktardık. Öte yandan ise, mahkemenin kararı çerçevesinde bu Tarihi Pazar yerinde 4 Ocak 2013 Cuma günü buranın üst örtüsü ile ilgili geniş kapsamlı bir keşif gerçekleştirildi. Keşifte, Mahkeme heyetinin yanı sıra Süleyman Demirel Üniversitesinden ilgili profesörler ile Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan yetkililer olmak üzere 25 kişi yer aldı. 
 
ESNAFLAR ANITLAR KURULUNA KARŞI DAVA AÇTI 
 
Bilindiği gibi, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bu tarihi pazarın üst örtüsünün kaldırılmasının yanı sıra tarihi dokuya zarar verildiği gerekçesiyle buradaki bir çok esnaf hakkında dava açmıştı. Geçtiğimiz günlerde sonuçlanan bu davada bizler beraat ettik. Mahkeme, üst örtüsünün kaldırılması konusunda da yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bizde yaklaşık 20 yıldır burada yapılmış olan üst örtünün bugüne kadar tarihe dokuya uygun birşekilde koruma amaçlı imar planı yapılmamış veya yaptırılmamış olmasından ve buradaki tarihi doku hakkında ne Müze Müdürlüğü de ne Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından esnaflar olarak hiçbir şekilde bilgilendirilmediğimiz için hem Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu hem de Belediye'ye karşı dava açtık. Çünkü, Tarihi Üzüm Pazarı esnafı son iki yıldır burada oldu - bittiye getirilmeye çalışılmaktadır. 
 
"MEVCUT ÜST ÖRTÜNÜN KALDIRILMASINA ŞİDDETLE KARŞIYIZ" 
 
Üzüm Pazarının üstünün kapalı konumuyla özdeşleşmiştir ve bundan böyle bu örtünün kaldırılması söz konusu olamaz. Biz bu konuda kararlıyız ve bu örtünün kaldırılmasına şiddetle karşıyız. Mevcut üst örtünün kaldırılmasına karar verilse bile yerine mutlaka bu pazarın özelliğine uygun bir kapatma uygulaması yapılmalıdır. Esnaflar olarak aynı zamanda Yüksek Mimar olan Belediye Başkanından bunu talep etmektedir. 
 
"MİMAR OLAN BAŞKANIMIZIN BİZİ ANLADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ" 
 
Çünkü, bu şekildeki pazar yerleri ilimizde çok az sayıda var. Halıkent Mahallesinde, Y. Şehitler Mahallesinde var. Bir de Davraz Mahallesine de yeni yapıldı. Onun dışında tüm pazar yerleri açıktır. Hatta, son olarak geçtiğimiz günlerde sayın Başkan  tarafından bizzat temeli atılan Gökkubbe projesini de bu kapalı pazar yerlerine dahil edebiliriz. Burası adı üstünde Tarihi Üzüm Pazarıdır ve böyle eserler ilimizde çok az sayıdadır. Onun için buraların değerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. 
 
PAPOR BİR AY İÇİNDE HAZIRLANACAK 
 
4 Ocak'ta 25 kişilik heyetle yapılan keşifle ilgili olarak söz konusu keşif heyeti tarafından bir rapor hazırlanacak. Bir ay içinde hazırlanıp ilgili mahkemeye sunulacağı belirtilen raporda buranın üst örtüsünün açılıp açılmayacağına dair durum tespit edilecek. Eğer, raporda üstü açılması yönünde karar olursa buranın üst örtüsü açılacak. Açılmasın şeklinde karar olursa uygulama aynen devam edecek. Artık biz esnaflar olarak şimdi bu keşif heyetinin hazırlayacağı raporu bekliyoruz" dediler.