Sağlıklı, kriterlere uygun tabldot yemek kişi başı 12.00/12.50  TL olması gerekiyor. Bu arkadaşlar 6/ 7- TL'ye yemek veriyorlar 18 yıldır tablot yemek sektöründe faaliyet gösteren Anadolu Mutfağı İşletmesi Sahibi Özgür Tunçbilek, sektörde yaşanan başıboşluğa dikkat çekti. Yemek fabrikası statüsünde faaliyet göstermek için bir çok kriterin olduğunun altını çizen Tunçbilek, lokantacı gerekli şartları yerine getirmeden tabldot yemek hizmeti vermesinden yakındı. Tunçbilek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün hijyen ve gıda güvenliği kriterleri açısından tablot firmaları Kriterlerinin denetlemesini istedi.


HİJYEN KRİTERLERİ SAĞLANMALIDIR
 Anadolu Yemek İşletmesi Sahibi Tunçbilek, tablot yemek sektörünün ağır yaptırımları olduğunun altını çizdi. Tunçbilek, şöyle konuştu: "Bizim sektörümüzde tablot üretim izin belgesi, gıda kapasite belgesi ve çalışan bir gıda mühendisi olması gerekiyor. Belli kriterlerimiz var. İmalat ve bulaşıkhane ayrı olması lazım. Bakliyat deposu, sebze deposu, soğuk hava depoları, kasaphane,  gibi yerlerin ayrı ayrı olması gerekiyor. Yani Avrupa Birliği kriterleri kapsamında istenilen mutfak olması gerekiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bunu istiyor.

ISPARTA'DA 3 TANE YEMEK FABRİKASI VAR
Şuan lokantacı arkadaşlarımız sadece üretim izni alıp tabldot satabiliyor. Bu yanlış bir şey. Bizler satmış olduğumuz yemeğin gıda mühendisi ile referansıyız. Herhangi bir olumsuzlukta karşı taraftaki şahıs hak talep edebilir. Gıda mühendisimiz olduğu için bu hesabı verebiliriz. Ama şahısların yapmış olduğu tabldot yemeklerde gıda mühendisi olmadığı için, hijyen şartları olmadığı için fiyatlar daha ucuz olabiliyor. Isparta'da resmi olarak 3 tane yemek şirketi vardır.  Bu 3 şirketin haricindekiler resmi değildir.
3 firma gıda mühendisi çalıştırıyor, kapasite raporu var ve gereken tüm hijyenik şartları yerine getiriyor. Biz 18 yıldır bu sektörün içerisindeyiz. Şu anda 20 kişiye istihdam sağlıyoruz. Günlük 1500-2000 arası yemek çıkarıyoruz. 4 çeşit yemek çıkarıyoruz.

GIDA MÜHENDİSİ BULUNDURULMALI
Günlük çıkarılan yemeğin numunesi alınır. Yemeğe kullanılan ürünlerin gramajları bellidir, müşteri bunu bilir. Dışarda yapılan yemeklerde böyle bir şey yok. Oda olarak bu arkadaşlarımıza gereken ihtar ve uyarılarımızı yaptık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne başvurarak üretim izin belgesi alıyorlar. Ama bu yeterli değildir. Depo koşullarının olması gerekiyor, gıda mühendisi çalıştırması gerekiyor. Bunun denetimi yapılmalıdır.

KDV'DE EDEMİYORUZ
 Biz yemeğe yüzde 8 KDV kesiyor ve devlete ödüyoruz. Ama et ve bakliyat un ekmek için yüzde 1 KDV kesiyorlar  
12.50  TL'NİN ALTINDA SATILAN YEMEK SAĞLIKLI DEĞİLDİR