Gelendost ilçesine bağlı Yenice köyünde aralarında husumet bulunan şahsı av tüfeği ile öldüren sanığın yargılaması sona erdi. Mahkeme heyeti sanığı önce müebbet hapis cezası verdi ardından tahrik indirimi uygulayarak cezayı düşürdü Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi Gelendost Yenice’de 1 Eylül 2011 tarihinde meydana gelen Mustan Balcı (44) cinayetinin zanlısı olarak tutuklu bulunan Nezih Recep Çetinkaya hakkındaki kararını açıkladı.
 
Mahkeme heyeti 6.celsesi görülen davada sanığa önce müebbet hapis cezası verdi. Olayda tahrik olduğuna kanaat getiren mahkeme heyeti cezayı 17 yıl 6 aya düşürdü.
 
TCK 62 Maddesini de sanık lehine uygulayan mahkeme toplamda 14 yıl 7 ay hapis cezası verdiğini ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Aynı olayda sanığın şu an askerlik görevi yapan oğlu Cafer Çetinkaya’nın delil yetersizliği nedeni ile beraatine karar verdi.
 
PİŞMANIM KEŞKE OLMASAYDI
 
Cinayet davasında tutuklu olarak yargılanan Nezih Recep Çetinkaya, duruşmanın son celsesinde yaptığı savunmada, ‘Hakim bey, ölen şahıs ve ailesi canıma tak dedirtti. Köpeğimi bile uyutmadılar. Olay günü üzerime silah doğrultunca öldüreceğini sanarak tüfeği ateşledim. Keşke olmasaydı, keşke bunlar yaşanmasaydı çok pişmanım’ dedi.
 
EN AĞIR CEZAYI VERMENİZİ İSTİYORUM
 
Olayda yaşamını yitiren Mustan Balcı’nın annesi Memduha, babası Musa ve maktulün oğlu Musa Balcı’nın müdahil olarak katıldığı duruşmada Mahkeme Başkanı Halil Tarkan’ın söz verdiği anne Memduha Balcı, ‘Hakim bey, bu adam hiç suçsuz günahsız oğlumu yok yere öldürdü. Ona en ağır cezayı verin’ dedi.
 
SAVCI CAFER ÇETİNKAYA’YA BERAAT İSTEDİ
 
Esas hakkında ek iddianame düzenleyen Cumhuriyet Savcısı cinayete iştirak suçundan tutuksuz yargılanan sanık Cafer Çetinkaya hakkında yeterli delil elde edilememesi nedeniyle beraatına karar verilmesi mütalaasında bulundu. Sanık avukatları savunmalarında müvekkillerinden Cafer’in delil yetersizliğinden değil, suçla ilgili alakasının bulunmamasından dolayı beraatine karar verilmesini, diğer sanık Nezih Recep Çetinkaya’nın ise ağır tahrik altında cinayet işlediğini, maktulünde silahlı olması nedeni ile meşru müdafadan yararlandırılarak beraatını istediler.
 
SAVUNMA AVUKATLARI: “CİNAYETTE MAKTUL PUSUYA DÜŞÜRÜLMÜŞTÜR”
 
Savunma avukatları İddia makamının mütalaasına katılmadıklarını belirterek, maktulun motosikleti ile giderken önünün kesilerek çok yakından ateş edildiğinin yapılan teknik incelemeler ve otopside açıkça ortaya konduğunu, tutuksuz yargılanan sanık Cafer’in el ve kıyafetlerinde barut izlerinin olduğunun tespit edildiğini ileri sürerek cezalandırılmasını istediler.
 
KARAR İÇİN ARA VERİLDİ
 
Mahkeme Heyeti her iki tarafında savunmalarını dinledikten sonra karar vermek üzere duruşmaya ara verdi. 10 dakikalık aranın ardından taraflar tekrar duruşma salonuna alındı. Mahkeme Başkanı sanık Nezih Recep Çetinkaya’ya son sözünü sordu. Çetinkaya tekrar pişmanlığını dile getirdikten sonra karar açıklandı. Mahkeme Heyeti sanık Cafer Çetinkaya’nın delil yetersizliğinden beraatine, Nezih Recep Çetinkaya’nın kasten adam öldürmek suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldığını, olayın tahrik altında işlenmesi nedeni ile cezada indirim uygulanarak 17 yıl 6 aya, TCK 62. Maddesi uygulanmasına engel bir durum olmadığı için indirim uygulanarak netice olarak 16 yıl 7 ay Yargıtay yolu açık olmak üzere hapsen tazyikine karar verildiğini açıkladı.
 
OLAY NASIL OLMUŞTU?
 
Gelendost Yenice köyünde ev komşusu olan Balcı ve Çetinkaya aileleri arasında geçmişe dayalı bir arazi anlaşmazlığı yaşanmış ve bunun neticesinde aileler arasında husumet meydana geldiği, İstanbul’da ikamet eden Mustan Balcı’nın bayram ziyareti için geldiği köyde Ramazan Bayramının ilk günü olan 1 Eylül 2011 tarihinde Hamamkuyu mevkiinde göğüs bölgesine aldığı 2 kurşun yarası ile öldürülmüştü. Cinayet zanlısı olarak Jandarmaya teslim olan Nezih Recep Çetinkaya maktulün kendisini sığırlar ile köye dönerken silah doğrultması sonucu korunmak amacıyla ateş edip öldürdüğünü itiraf etmişti.