SDÜ Batı Yerleşkesi’ne konuşlandırılan 15 Temmuz Şehitler Anıtı, Vatan, Özgürlük, Millî İrade ve Demokrasi aşkı ile dolu kahramanların destanını anlatıyor: - Mimar Ali Berkay Avcı: “Ana hikâye birlik, beraberlik… Anıt arka bölümündeki siluetler omuz omuza veren şehitleri temsil ediyor. 360 derece dönülüp bakıldığı an siluetlerin tamamı omuzlarında Türkiye haritası şeklindeki Türk Bayrağı’nı oluşturuyor.” Yrd. Doç. Dr. Mehmet Mahir Sofu: “Vatan sevgisi olan herkes bu büyük destanın bir parçasıdır. Bu Şehitler Anıtı’nda özgürlüğe, millî iradeye, demokrasiye inanan herkes var. 9.8 ton ağırlığındaki Anıt’ın zemininde de Türk Bayrağı’nda da şanla- şerefle yer alan hilal var.”

-Ana hikâye birlik- beraberlik

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) 15 Temmuz Millî Birlik ve Demokrasi Haftası’nda önemli bir projeye imza attı: 15 Temmuz Şehitler Anıtı. SDÜ Batı Yerleşkesi’nde inşa edilen anıt, 15 Temmuz’da, hain Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) Paralel Devlet Yapılanması’nın (PDY) ihanet saldırıları sonucunda şehit düşen kahraman vatan evlatlarının destanını anlatıyor.

9.8 ton ağırlığındaki 15 Temmuz Şehitler Anıtı’nın mimari çizimini yapan SDÜ Mimarlık Fakültesi Araştırma Görevlisi Ali Berkay Avcı, ana mesajın “vatan için birlik” olduğunu anlatıyor.

- Omuz omuza Türkiye Bayrağı

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mimarlık Fakültesi Araştırma Görevlisi Ali Berkay Avcı, şöyle diyor:

“FETÖ/ PDY’nin ihanet içerisindeki darbe girişimi sonucunda 249 şehidimiz var. 15 Temmuz Şehitler Anıtı’nda buna vurgu yapmak istedik. Anıt arka bölümünde bulunan siluetler şehitlerimizi temsil ediyor. Çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek, farklı yaş ve statüdeki insanları temsil eden görüntü bunlar. Ana hikâye birlik. Mücadeleyi anlatıyor. 360 derece dönülüp bakıldığı an bu siluetlerin tamamının Türkiye haritası şeklindeki Türk Bayrağı’nı oluşturuyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da vurguladığı gibi bir dik durmayı, birlikteliği, mücadeleyi, millî iradeyi, halkın gücünü, demokrasiyi, vatan sevgisini ve özgürlüğü simgeliyor.

-Bir dik durmayı, birlikteliği, mücadeleyi sembolize ediyor.

1 gün içerisinde tasarımını gerçekleştirdim. Bu görev bana verildiği günün akşamında tasarlamaya başladım. O günün akşamı evde çalışmaya başladım. Ve gece yarısına doğru tamamladım. İşin hayati değeri ve önemi, içerdiği mesaj açısından ilham süreci çok sağlıklı bir şekilde işledi diyebilirim.

İlham bir anda geliverdi ve direkt çizmeye başladım. Sonra iyileştirme süreci başladı. Mehmet Mahir Sofu hocamızla birlikte son haline getirdik. Peyzaj düzenlemesinde de Hilal var. Peyzaj 2 boyutta kalan bir durum. Algılanması çok da kolay olmuyor. Beyaz taşlarla hilal oluşturduk. Ön kaidede de 249 kahraman şehitlerimizin isimleri var.”

-Vatanını seven, millî iradeye saygılı herkes bu hikâyenin kahramanı

15 Temmuz Şehitler Anıtı’nın uygulama etabını yöneten Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Mahir Sofu ise duygu ve düşüncelerini şöyle paylaştı:

“15 Temmuz Şehitler Anıtı’nın ön yüzünün oluşturduğu kısım Türkiye haritası. Üzerinde ay ve yıldız var.

Çok güzel, anlamlı, ilham veren hikâyesi olan bir anıt eser yaptık. Taşıdığı misyon çok değerli. Herkese bir mesaj veriyor. Vatanını seven, millî iradeye saygılı herkes bu hikâyenin bir kahramanıdır.

Anıt, 9.8 ton. Dayanıklı ve çok uzun ömürlü olması için tamamını demirden yaptık. Epoksi boya kullandık. Fikir ve tasarım aşamasından sonra imalât süreci 1 yıla yakın sürdü.

Levhalar plaka şeklinde olduğu için geometrik şekillerin kesimlerinin çok özenle yapılması gerekiyordu. Dikkatli bir şekilde imalât sürecini yönettik. Ve anıt eser bu hale geldi. 

Peyzaj düzenlemesi de vatan kahramanı 249 şehidimize atıf yapıyor. Zira alan içerisinde 249 şakayık bulunuyor. Her biri 1 şehidi simgeliyor.”