İşkur İl Müdürü Gürsel Öksüz, 2019 yılına 32 bin 491 kayıtlı işgücü ile girdiklerini belirterek; “İlimizdeki kayıtlı işsiz sayısı 16 in 075 olup, yıl içinde 6 bin 061 kişi işe yerleştirilmiştir. İşe yerleştirme oranımız % 53,69 olarak gerçekleşmiştir” dedi.

İl İstihdam ve Mesleki Eğitimi Yürütme Kurulu toplantısı, dün İşkur Hizmet Binası Toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya; Vali Ömer Seymenoğlu başta olmak üzere İşkur, Milli Eğitim, Süleyman Demirel Üniversitesi, Ticaret Odası ve BAKA ve kurulun diğer Temsilcileri katıldı. Kurul üyelerinin hazır bulunduğu toplantı, önceki toplantıda alınan kararların değerlendirilmesi ile başladı ve Çalışma ve İş Kurumu (İşkur) İl Müdürü Gürsel Öksüz’ün 2018 yılı faaliyetleri hakkında kurula bilgi vermesi ile devam etti. Daha önce, Vali Yardımcılarının başkanlığında yapılan kurula ilk defa Vali Ömer Seymenoğlu bizzat kendisi başkanlık etti.

VALİ SEYMENOĞLU; “DAHA FAZLA
İŞ ALANI AÇMAK İSTİYORUZ”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Ömer Seymenoğlu, konuşmasında il istihdam oturumu ve il mesleki eğitim oturumu başlıklarında yapılan oturumların ilimizde son dönemde istihdam artışına katkı sunacağını belirterek, toplantının hayırlara vesile olması temennisinde bulundu. Vali Seymenoğlu; “Bilindiği gibi, iş ve istihdam son derece önemli konulardır. Bu noktada hedefimiz 2019 yılı içinde daha çok istihdam alanı açarak, çalışmak isteyen her vatandaşımıza iş olanağı sunmaktır. Aynı zamanda her hangi bir mesleği olmayan kardeşlerimize de mesleki eğitim kurslarımızdan faydalandırarak işgücü piyasasına kazandırarak istihdam alanlarını genişletmek istiyoruz.

“HEDEFİMİZ, 2019’DA DAHA ÇOK
VATANDAŞIMIZI İŞE YERLEŞTİREBİLMEKTİR”
Temel hedefimiz yeni istihdam alanları açarak, Isparta’mızda çalışma hayatında milli seferberlik ruhu kapsamında yürütülen faaliyetler sonucunda, 2019 Aralık ayı sonu itibariyle rekor düzeyde kapatmaktır. Yapılan bütün bu çalışmaların sonucunda verilerin pozitif olarak çıkması bizleri sevindirmiştir. Bu noktada katkısı olan bütün paydaşlarımıza, işverenlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

ÖKSÜZ; “HEM İSTİHDAM SAĞLIYORUZ,
HEM MESLEKİ EĞİTİM VERİYORUZ”
Toplantıda daha sonra, İşkur İl Müdürü Gürsel Öksüz tarafından 2018 yılında yapılan çalışmalar hakkında sinevizyon eşliğinde sunum gerçekleştirildi. Müdür Öksüz, sunumunda; “Öncelikle kurulumuzun 2019 yılı ilk olağan toplantısına hoşgeldiniz dileklerimi sunuyorum. Bilindiği gibi, kurulumuz il düzeyinde istihdam ve mesleki eğitim politikalarını oluşturmak, İstihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirleri belirlemek, İşgücü ve mesleki eğitim ihtiyacını belirlemek üzere işgücü piyasası analizleri yapmak, il düzeyinde işgücü piyasası bilgi sistemi ile izleme ve değerlendirme sistemini kurmak, uygulamak, Milli Eğitim Bakanlığınca gönderilen mesleki eğitim çerçeve programlarının işgücü piyasası araştırma sonuçlarına göre ve ilin ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmesi için görüş bildirme görevlerimiz de bulunmaktadır. Biz de kurulun bu görev ve sorumlulukları çerçevesinde ilimizin yani Isparta’nın istihdam ve eğitime yönelik çalışmalarını ayrıntılarıyla görüşüp karara bağlıyoruz.

“GENÇ İŞSİZ ORANIMIZ
% 19,3’DEN % 11,6’YA DÜŞTÜ”
Bu doğrultuda, İşkur İl Müdürlüğü olarak 2018 yılında yaptığımız çalışmalar neticesinde veriler şu şekildedir. İlimizde aktif olarak istihdamda bulunan kişi sayısı 128 bin 427’dir. Bunların 49 bin 174’ü kamu, 8 bin 684’ü özel sektör işyerlerinde çalışmaktadır. TÜİK verilerine göre; 2017 Ekim döneminde Türkiye genelinde işsizlik oranı % 10,3, genç işsizlik oranı yani 15 – 24 yaş arası % 19,3 iken, 2018’in aynı döneminde işsizlik oranı % 11,6, genç işsizlik oranı ise % 22,3 olmuştur. Engellilerin istihdamı konusunda ise, kamu kurumlarında 14, özel sektörde 27 engelli açığı bulunmaktadır. Aktif olarak iş arayan engelli sayısı ise 475’tir.

“GEÇEN YIL 6 BİN 061
KİŞİYİ İŞE YERLEŞTİRDİK”
İşsizlik verilerinde ise 2018 yılında; kurumumuza kayıtlı işgücü sayısı 32 bin 491 kişi olup, kayıtlı işsiz sayısı ise 16 bin 075’tir. İşsizler öğrenim durumlarına göre sıralanmaktadır. İlimizde açık iş sayısı 11 bin 287 olup, yıl içinde 6 bin 061 kişi işe yerleştirilmiştir. İşe yerleştirme oranımız ise % 53,69 olarak gerçekleşmiştir” dedi.

“İŞSİZLERİN EKONOMİK SIKINTISI
İŞSİZLİK MAAŞI İLE GİDERİLİYOR”
İşkur İl Müdürü Gürsel Öksüz, hedeflerinin, ilimizde istihdamı maksimum seviyeye çıkarmak olduğunu vurgulayarak; “Bu konuda işsiz kalan vatandaşlarımıza işsizlik maaşı verilerek geçici de olsa bir çözüm yoluna gidilmiştir. Ama neticede işin temeli üretimden geçmektedir. Mal ve hizmet üretimi şarttır. Bunun için de yetişmiş kalifiyeli elemana ihtiyaç bulunmaktadır. Kurum olarak, işsiz vatandaşlarımıza mesleki eğitim kursları düzenlemekteyiz. Bu kursların sayısı 2018 yılında 846’dır” dedi.
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı daha sonra üyelerin görüş ve önerilerinin sunulmasıyla sona erdi.