Diyanet'in Cami Tasarım talebine özellikle Isparta'da yeni yapılacak Camilerin çok ihtiyacı var.

Isparta'da ben yaptım oldu görüşü,değerlendirme yapılmaması olumsuzlukları beraberinde getiriyor. Isparta camilerinin çoğunda bayanlara ait abdest alma yerinde sıkıntı yaşanıyor. Çoğu caminin mimarilikleri oldukça basit. Bunun en güzel örneği Terminal Cami. Cami tasarlanırken bayanların engellilerin yaşlıların rahat kullanabileceği giriş çıkışlar hesaplanmadığı için bazı camilerde yaşlıların camilere girişleri bayanların namaz  kılma yerleri ve abdest alma yerlerinde ciddi sıkıntı yaşandığı görülüyor.

​​​​​​​Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un talimatıyla camilerin daha estetik, erişilebilir, sağlam ve çevreye duyarlı olabilmesi amacıyla "Cami Tasarımı Fikir Yarışması" düzenleniyor.    

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, Diyanet İşleri Başkanlığının talebi, Bakan Kurum'un talimatıyla, toplumun sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayabilen, çocuklara, kadınlara, gençlere, ihtiyarlara ve engelli vatandaşlara da hitap eden tasarımlara sahip camiler için fikir yarışması hazırlandı. 

Yarışmaya katılacak projelerdeki camilerde, geçmişin mimari anlayışını bugünün teknolojisiyle harmanlayan, mimari açıdan şehrin yapısına uygun, bölgesindeki ihtiyaca cevap verebilen, sosyal imkanlarla donatılmış olma özellikleri aranıyor.

Yarışmada camilerin, tarihsel gelişime katkı sağlayarak geleneksel tecrübeyi yaşatması, toplumun ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan aynı zamanda günün imkanlarını da kullanan bir tasarım yaklaşımıyla ele alınması, ibadethane olmasının yanında günün her saati hayatın aktığı yaşam alanları olmasına yönelik fikirlerin paylaşımı amaçlanıyor.

Yarışmaya başvurular devam ediyor

Başvuru sahiplerinden, mimari açıdan tarihe, kültüre, geleneğe vurgu yapmaları, çevreyle uyumlu, sürdürülebilir, enerji verimliliği olan, iklimsel verileri, topografyayı gözeterek işletme planı çerçevesinde önceden düşünülmüş yaşayan ve yaşanan mekan kurguları bekleniyor.

Öte yandan doku, renk, ışık gölge, desen, boyut gibi mimariye ilham veren her türlü kavramın düşünüldüğü tasarımların yer alması isteniyor.

Başvuruların devam ettiği yarışma, 200 ve biner kişilik camiler olmak üzere iki kategoriye ayrılıyor. Bin kişilik cami için 3 bin 300 metrekarelik, 200 kişilik cami için ise 570 metrekarelik ihtiyaç programı belirleniyor.

16 projeye toplam 720 bin lira ödül verilecek

Cami tasarımlarında, engelli ve yaşlıların erişilebilirliği, kadınlara özel kullanım alanları ve imkanlar, çocuklar için özel alanlar olması bekleniyor.

Caminin ibadethane işlevinin yanında sosyal ve eğitim işlevlerini de üstlenebilmesi amacıyla ihtiyaç programında çok amaçlı salon, kütüphane, Kur'an kursları gibi çeşitli donatılara da yer verilmesi planlanıyor.

Yarışmayla toplumun her yaşta ve durumda camilerle bağının kurulması ve camilerden kopmaması hedefleniyor.

Projelerin son teslim tarihi 10 Nisan olan yarışmada, 200 ve biner kişilik kategorilerde, 3'er derece, 3'er mansiyon, 2'şer de satın alma olmak üzere seçilecek 16 projeye toplam 720 bin lira ödül verilecek.

Konuyla ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Haydar Bekiroğlu şunları ifade etti:

"Şehir ve cami estetiği açısından "bir ilk" olma özelliği taşıyan bu cami fikir yarışması, Başkanlığımızın Cami Mimarisi ve Estetiği çalışmaları perspektifi açısından çok önemli bir aşamayı oluşturuyor.

Çağımızın teknolojik imkânlarından yararlanarak geçmişin mimari ve sanatsal hassasiyetleri üzerine inşa edilecek proje yarışmasıyla, 100 ve 1000’er kişilik kapasitede camilerin projelendirilmesi amaçlanıyor.

Daha çok şahıs ve derneklerce yapılan camilerin dayanıklılık ve güvenliği başta olmak üzere, fonksiyon yeterliliklerinin denetim altına alınarak standart hale getirilmesi hedefleniyor.

Milletimizin zihninde “Nasıl bir cami”  fikri olduğunun anlaşılması için düzenlenecek yarışmayla kadim İslam medeniyeti ile günümüz arasında cami mimarisi açısından oluşturulacak köprüye ışık tutulacak.

Camilerin tasarımı, nüfusa ve ihtiyaca göre uygun cami yerlerinin ayrılması, cami kıble yönüne göre camilerin planlanması, yapı güvenliği esasına dayalı olarak güvenli camilerin yapılması ve denetlenmesi, cami büyüklüğü ve cami fonksiyonlarının belirlenmesi, nüfusa göre cami ihtiyacı erişim ve ulaşım kolaylığı gibi konularda ortak çalışmalar yürütmek üzere Diyanet İşleri Başkanlığı ile Çevre ve ve Şehircilik Bakanlığı arasında Cami Planlama ve Tasarımı Projesi mutabakatı çerçevesinde ortak çalışma grupları ile çalışmalar devam ediyor."

Resmi Gazete’nin 28 Aralık 2018 CUMA 30639 sayılı nüshasında yayımlanan proje duyurusu şöyle:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından:

CAMİ TASARIMI FİKİR YARIŞMASI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talebi üzerine 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 23. maddesi ile “Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği” doğrultusunda düzenlenen serbest, ulusal ve tek aşamalı, mimarlık, mühendislik, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı meslek disiplinlerinin de ekip üyesi olarak katkı sağlayabileceği bir fikir yarışmasıdır.

İDARENİN ADI, ADRESİ VE İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adı: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Adresi: Mustafa Kemal Mahallesi Eskişehir Devlet Yolu (Dumlupınar Bulvarı) 9.km No:278 Çankaya/Ankara

Telefon Numarası: 0(312) 410 10 00 - 0(312) 480 08 10 Adı: İller Bankası Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Adresi: Ziraat Mah. 657.sk No:14 Altındağ/ ANKARA Telefon Numarası: 0(312) 303 30 00 - 0(312) 303 35 09

YARIŞMANIN KATEGORİLERİ:

Yarışma 2 ayrı kategoride düzenlenmektedir:

1.Kategori: 200 kişilik cami

2.Kategori: 1000 kişilik cami

YARIŞMA YERİ

Yarışmacıların topografya iklim ve çevresel koşullarını dikkate alabilmeleri için Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde seçilen tasarım alanları şartname ekinde belirtilmiştir. Yarışmacıların yer görme zorunluluğu yoktur.

YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI:

Yarışmaya mimarlar katılabilecektir. Yarışmaya ekip olarak katılım sağlanması durumunda ekip başının mimar olması şartıyla, ilgili meslek gruplarından (şehir planlama, peyzaj mimarlığı, iç mimarlık, mühendislik, ilahiyat, sosyoloji, mimarlık tarihi, sanat tarihi vb.) bir ekip oluşturulabilir. Öğrenciler ekipte ancak “yardımcı” olarak yarışmaya katılabilirler.

YARIŞMA TAKVİMİ

Yarışmanın İlanı: 28.12.2018 Sorular için son gün : 27.01.2019

Cevapların İlanı: 12.02.2019

Proje Teslim Tarihi: 10.04.2019

Jüri Toplanma Tarihi: 18.04.2019

Sonuçların Açıklanma Tarihi: 03.05.2019

Kolokyum ve Sergi Tarihi: www.camitasarimi.com web adresinde ilan edilecektir.

JÜRİ ÜYELERİ VE RAPORTÖRLERİN İSİM VE KİMLİKLERİ: DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ

Fatma VARANK- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı

Banu ASLAN CAN- Yapı İşleri Genel Müdürü Yusuf BÜYÜK- İller Bankası A.Ş. Genel Müdürü

Haydar BEKİROĞLU- Diyanet İşleri Başkanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü

ASİL JÜRİ

Hacı Mehmet GÜNER- Mimar

Sami KALFAOĞLU- Y.Mimar (Konya Teknik Üniversitesi) Mahmut Sami KİRAZOĞLU – Y. Mimar

Emine ÖĞÜN –Mimar

Dr.Ali Uzay PEKER – Mimarlık Tarihçisi (Orta Doğu Teknik Üniversitesi)

Mustafa Levent SUNGUR- İnşaat Mühendisi

Metin TEKİN- İnşaat Mühendisi

YEDEK JÜRİ

Murat AKINBİNGÖL- Y. Mimar

Dr. Alidost ERTUĞRUL - Y.Mimar (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi)

Dursun DUYAR - İnşaat mühendisi Bilgin KÖSEOĞLU – İnşaat Y. Mühendisi

RAPORTÖRLER

Ali Rıza DEMİREL- Şehir ve Bölge Plancısı

İlknur TEKİN – Mimar

Muhammet S. YAYLALI- Mimar

RAPORTÖR YARDIMCILARI

Umut AYANOĞLU- Mimar

Filiz ÇELEBİ- Y. Mimar

Berna ÇENGEL KOÇ – Mimar

Gökhan DOĞAN- Uzman

Özlem DURAN- Y. Mimar

Muhammet KORKMAZ-Mimar

Nurcan ÖZCAN- Mimar

Ferdi TAĞA – Uzman

(Not: Asli ve yedek jüri üyeleri ile raportörler soyadı harf sırasına göre sıralanmıştır.)

ÖDÜLLER VE ÖDEME ŞEKLİ

Belirlenen yarışma niteliğine uygun olan ve jüri tarafından yeterli görülen projelere, her ölçekteki cami için 3’er adet ödül, 3’er adet mansiyon ve 2’şer adet satın alma olmak üzere 16 adet ödül verilecektir.

200 KİŞİLİK CAMİ İÇİN ÖDÜLLER:

1.ÖDÜL (NET) : 90.000-TL

2.ÖDÜL (NET) : 70.000-TL

3.ÖDÜL (NET) : 50.000 -TL

MANSİYONLAR:

MANSİYON (NET) : 25.000-TL

MANSİYON (NET) : 25.000-TL

MANSİYON (NET) : 25.000-TL

SATINALMA:

SATINALMA (NET): 20.000-TL

SATINALMA (NET): 20.000-TL

1000 KİŞİLİK CAMİ İÇİN ÖDÜLLER:

1.ÖDÜL (NET) : 110.000-TL

2.ÖDÜL (NET) : 80.000-TL

3.ÖDÜL (NET) : 60.000-TL

MANSİYONLAR:

MANSİYON (NET) : 35.000-TL

MANSİYON (NET) : 35.000-TL

MANSİYON (NET) : 35.000-TL

SATINALMA:

SATINALMA (NET): 20.000-TL

SATINALMA (NET): 20.000-TL

BAŞVURU VE ŞARTNAMENİN SATIN ALINMASI:

Yarışmaya katılmak isteyen yarışmacıların, şartname bedeli olan 100 TL’yi (Yüz Türk Lirası) EFT MERKEZ BANKASI İLBANK IBAN TR 6300 0040 0001 9330 0009 9999 nolu hesabına, “Cami Tasarımı Fikir Yarışması Katılım Bedeli, ….. Kategori ” notuyla yatırmaları, bankadan ekip başına ait T.C. kimlik numarasının yer aldığı dekont almaları gerekmektedir.

Bankadan alınacak olan dekontun adres zarfı içerisine konularak projeler ile birlikte teslim edilmesi gerekmektedir.

Şartname almak için son tarih 10.04.2019 saat 17.00’dır.

Yarışma şartname ve eklerine www.camitasarimi.com web adresinden ulaşılabilir.

PROJELERİN TESLİM GÜNÜ-YERİ VE ŞARTLARI:

Proje ve ekleri en geç 10.04.2019 günü saat 17.00’de “İller Bankası A.Ş Ziraat mah. 657.sk No:14 Altındağ/ ANKARA” adresine elden veya kargo ile teslim edilecektir. Kargo ile gönderilen projeler en geç 10.04.2019 tarihinde kargoya teslim edilmeli ve en geç 15.04.2018 günü saat 17.00’ye kadar ilgili birime ulaşmalıdır. Kargo teslim belgesinde projelerin kargoya teslim edildiği gün ve saat belirtilmelidir. Geç teslim ve kargoda oluşabilecek hasarlardan idare sorumlu tutulmayacaktır. 11166/1-1

KAYNAK:Diyanet Haber

Isparta Terminal Cami

Kubbe Basıklığı ile Tartışılan Bilal-i Habeşi Cami

Başka İllerde Yapılan Muhteşem Sanat Eserleri