banner121

168 Yıllık Lezzet: Isparta Kebabı

ISPARTA'da 168 yıl önce derme çatma dükkanda hizmet vermeye başlayan 'Kebapçı Kadir', vazgeçilmez lezzet durakları arasında yer alıyor.

Isparta 25.03.2019, 12:43
168 Yıllık Lezzet: Isparta Kebabı
banner123

ISPARTA'da 168 yıl önce derme çatma dükkanda hizmet vermeye başlayan 'Kebapçı Kadir', vazgeçilmez lezzet durakları arasında yer alıyor. İşletmede, Toroslar'da yetiştirilen kuzu ve oğlakların kaburga kemiklerinden yapılan Isparta kebabı müşterilere servis ediliyor. 4'üncü kuşak işletmeci Hüseyin Açıkalın, merhum 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ne zaman Isparta'ya gelse mutlaka kebap yediğini belirterek, "Gelemediği zamanlarda da mutlaka her hafta Ankara'ya gönderdiğimiz oldu. Şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan için de her gelişinde mutlaka kebap hazırlamışızdır" dedi.

Kentte 4 sinili yer sofrasının sığdığı küçücük dükkandan 'Isparta kebabı'nı bugüne taşıyan Kebapçı Kadir, 168 yaşında. İlk başta 'Hafız Hoca' lakaplı Hafız Açıkalın, ardından 'Siyasi Osman' lakaplı Osman Açıkalın tarafından işletilen dükkan, bugünkü adını Hüseyin Açıkalın'ın babası Kadir Açıkalın'dan aldı. Bu isimle markalaşan ve 'Kebapçı Kadir' adıyla tescillenen işletme, şu anda ailenin dördüncü kuşağı olan Hüseyin Açıkalın tarafından işletiliyor. Kebapçı Kadir'in Isparta Valiliği Hükümet Konağı arkasındaki Kebapçılar Arastası'nda yıllarca hizmet verdiği dükkan, 1996 yılında kentsel dönüşüm nedeniyle yıkıldı. Kebapçı Kadir, o günden sonra aynı yerde daha modern tesisle hizmet vermeye başladı.

DERME ÇATMA DÜKKANDA TEMELLERİ ATILDI

İşletmeci Hüseyin Açıkalın, 1851 yılında babası Kadir Açıkalın'ın dedesi Hafız Açıkalın ile o dönemler İplikçi Camii yanında küçük bir kasap dükkanı işlettiğini, ardından kepenkli, derme çatma dükkanda fırın yaparak kebap satmaya başladığını söyledi. Bugünkü işletmenin temellerinin böyle atıldığını anlatan Hüseyin Açıkalın, Isparta kebabının diğer kebaplardan çok daha lezzetli olduğu iddiasında bulundu.

KOLESTROLÜ EN DÜŞÜK KEBAP

Hüseyin Açıkalın, tamamen kuzu ve oğlakların kaburga kısımlarından taş fırında özel olarak pişirdikleri Isparta kebabının kolesterolü en düşük kebap olarak bilindiğini söyledi. 2 saat boyunca kurutulmuş meşe odunu alevinde 1 saat korda pişirilen etlerin, içinde su bulunan tavalara bir demir şiş yardımıyla asıldığını ve etin zararlı yağlarının tamamen eriyerek, buharlaşması sonucu ete hem lezzet kattığını hem de zararlı yağların yok olduğunu anlatan Hüseyin Açıkalın, "Herkes çekinmeden yiyebilir" dedi.

'NE ZAMAN ISPARTA'YA GELSE MUTLAKA KEBAP YERDİ'

Merhum 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de Isparta kebabını çok sevdiğini belirten Hüseyin Açıkalın, "Merhum Cumhurbaşkanımızı rahmetle yad ediyoruz. Ne zaman Isparta'ya gelse mutlaka kebap yerdi. Gelemediği zamanlarda da mutlaka her hafta Ankara'ya gönderdiğimiz oldu. Şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan için de her gelişinde mutlaka kebap hazırlamışızdır" diye konuştu.

Herkesin mutlaka Isparta kebabını tatması gerektiğini kaydeden Hüseyin Açıkalın, "Eyvah eyvah demesinler, bu kebabı yesinler" ifadesini kullandı.

NASIL YAPILIYOR?

Isparta kebabı, Toros dağlarında kekikle beslenen kuzu ve oğlakların kaburgasından yapılıyor. Kaburgalar pişirilmeden önce dolaplarda dinlendiriliyor. Fırın sabah erken saatlerde özel kurutulmuş meşe odunları ile yakılarak ısıtılıyor. Fırına atılacak kaburgalar fırının içinde bulunan tavalara bir şiş yardımı ile dik yerleştiriliyor. Sıcak fırında kaburgalardan akan yağlar, içinde su dolu tavaya akıyor ve su kaynadıkça bu yağlar buharlaşmaya başlıyor. 2 saat boyunca odun atılan fırın daha sonra kendi halinde bırakılıyor ve 1 saat süresince de kor ateşte kalıyor. Gün boyu sıcaklığını muhafaza eden fırından siparişe göre kaburga çıkarılıyor ve bakır tabaklar içerisinde müşteriye servis ediliyor.

Domates, biber ve kelle soğandan oluşan söğüşün yanında Senirkent'te yetişen kurutulmuş üzümlerden elde edilen, içerisinde mersin yaprağı, karanfille hoş bir aroma kazandırılan üzüm hoşafı da isteğe göre müşteriye servis ediliyor. 200 gramlık porsiyon halinde servis edilen Isparta kebabının yanında işletmede yine Isparta'ya özgü, etin kaburga kısmından elde edilen kıymayla yapılan Isparta şiş kebabı ve geleneksel Isparta kabunesiyle irmik helvası da veriliyor.

- Isparta

Kaynak: DHA
haber32
haber32
Yorumlar (0)
haber32 haber32
11°
parçalı az bulutlu
Günün Anketi Tümü
Sizce Isparta'nın En Büyük Sorunu Nedir?
Namaz Vakti 09 Aralık 2019
İmsak 06:28
Güneş 07:55
Öğle 12:55
İkindi 15:25
Akşam 17:46
Yatsı 19:07
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Sivasspor 14 30
2. Beşiktaş 14 27
3. Trabzonspor 14 26
4. Başakşehir 14 26
5. Fenerbahçe 14 25
6. Galatasaray 14 23
7. Alanyaspor 14 22
8. Göztepe 14 20
9. Malatyaspor 14 20
10. Denizlispor 14 18
11. Çaykur Rizespor 13 17
12. Gaziantep FK 14 17
13. Gençlerbirliği 14 14
14. Konyaspor 14 14
15. Kasımpaşa 14 12
16. Antalyaspor 14 12
17. Ankaragücü 14 9
18. Kayserispor 13 7
Takımlar O P
1. Hatayspor 14 30
2. Akhisar Bld.Spor 14 25
3. Erzurum BB 14 24
4. Bursaspor 14 23
5. Ümraniye 14 22
6. Keçiörengücü 13 21
7. Menemen Belediyespor 13 21
8. Fatih Karagümrük 14 20
9. Balıkesirspor 14 19
10. Giresunspor 14 19
11. Adana Demirspor 14 18
12. Altay 14 17
13. İstanbulspor 14 15
14. Altınordu 14 13
15. Osmanlıspor 14 11
16. Boluspor 14 11
17. Adanaspor 14 9
18. Eskişehirspor 14 5
Takımlar O P
1. Liverpool 16 46
2. Leicester City 16 38
3. Man City 16 32
4. Chelsea 16 29
5. M. United 16 24
6. Wolverhampton 16 24
7. Tottenham 16 23
8. Sheffield United 16 22
9. Crystal Palace 16 22
10. Newcastle 16 22
11. Arsenal 15 19
12. Brighton 16 19
13. Burnley 16 18
14. Everton 16 17
15. Bournemouth 16 16
16. West Ham 15 16
17. Aston Villa 16 15
18. Southampton 16 15
19. Norwich City 16 11
20. Watford 16 9
Takımlar O P
1. Barcelona 15 34
2. Real Madrid 15 34
3. Sevilla 16 31
4. Real Sociedad 16 27
5. Getafe 16 27
6. Athletic Bilbao 16 26
7. Atletico Madrid 16 26
8. Valencia 16 26
9. Granada 16 24
10. Osasuna 16 23
11. Real Betis 16 22
12. Levante 16 20
13. Villarreal 16 19
14. Real Valladolid 16 19
15. Deportivo Alaves 16 18
16. Eibar 16 15
17. Mallorca 16 14
18. Celta de Vigo 16 13
19. Leganés 16 9
20. Espanyol 16 9
Günün Karikatürü Tümü