banner121

168 Yıllık Lezzet: Isparta Kebabı

ISPARTA'da 168 yıl önce derme çatma dükkanda hizmet vermeye başlayan 'Kebapçı Kadir', vazgeçilmez lezzet durakları arasında yer alıyor.

Isparta 25.03.2019, 12:43
168 Yıllık Lezzet: Isparta Kebabı
banner123

ISPARTA'da 168 yıl önce derme çatma dükkanda hizmet vermeye başlayan 'Kebapçı Kadir', vazgeçilmez lezzet durakları arasında yer alıyor. İşletmede, Toroslar'da yetiştirilen kuzu ve oğlakların kaburga kemiklerinden yapılan Isparta kebabı müşterilere servis ediliyor. 4'üncü kuşak işletmeci Hüseyin Açıkalın, merhum 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ne zaman Isparta'ya gelse mutlaka kebap yediğini belirterek, "Gelemediği zamanlarda da mutlaka her hafta Ankara'ya gönderdiğimiz oldu. Şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan için de her gelişinde mutlaka kebap hazırlamışızdır" dedi.

Kentte 4 sinili yer sofrasının sığdığı küçücük dükkandan 'Isparta kebabı'nı bugüne taşıyan Kebapçı Kadir, 168 yaşında. İlk başta 'Hafız Hoca' lakaplı Hafız Açıkalın, ardından 'Siyasi Osman' lakaplı Osman Açıkalın tarafından işletilen dükkan, bugünkü adını Hüseyin Açıkalın'ın babası Kadir Açıkalın'dan aldı. Bu isimle markalaşan ve 'Kebapçı Kadir' adıyla tescillenen işletme, şu anda ailenin dördüncü kuşağı olan Hüseyin Açıkalın tarafından işletiliyor. Kebapçı Kadir'in Isparta Valiliği Hükümet Konağı arkasındaki Kebapçılar Arastası'nda yıllarca hizmet verdiği dükkan, 1996 yılında kentsel dönüşüm nedeniyle yıkıldı. Kebapçı Kadir, o günden sonra aynı yerde daha modern tesisle hizmet vermeye başladı.

DERME ÇATMA DÜKKANDA TEMELLERİ ATILDI

İşletmeci Hüseyin Açıkalın, 1851 yılında babası Kadir Açıkalın'ın dedesi Hafız Açıkalın ile o dönemler İplikçi Camii yanında küçük bir kasap dükkanı işlettiğini, ardından kepenkli, derme çatma dükkanda fırın yaparak kebap satmaya başladığını söyledi. Bugünkü işletmenin temellerinin böyle atıldığını anlatan Hüseyin Açıkalın, Isparta kebabının diğer kebaplardan çok daha lezzetli olduğu iddiasında bulundu.

KOLESTROLÜ EN DÜŞÜK KEBAP

Hüseyin Açıkalın, tamamen kuzu ve oğlakların kaburga kısımlarından taş fırında özel olarak pişirdikleri Isparta kebabının kolesterolü en düşük kebap olarak bilindiğini söyledi. 2 saat boyunca kurutulmuş meşe odunu alevinde 1 saat korda pişirilen etlerin, içinde su bulunan tavalara bir demir şiş yardımıyla asıldığını ve etin zararlı yağlarının tamamen eriyerek, buharlaşması sonucu ete hem lezzet kattığını hem de zararlı yağların yok olduğunu anlatan Hüseyin Açıkalın, "Herkes çekinmeden yiyebilir" dedi.

'NE ZAMAN ISPARTA'YA GELSE MUTLAKA KEBAP YERDİ'

Merhum 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de Isparta kebabını çok sevdiğini belirten Hüseyin Açıkalın, "Merhum Cumhurbaşkanımızı rahmetle yad ediyoruz. Ne zaman Isparta'ya gelse mutlaka kebap yerdi. Gelemediği zamanlarda da mutlaka her hafta Ankara'ya gönderdiğimiz oldu. Şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan için de her gelişinde mutlaka kebap hazırlamışızdır" diye konuştu.

Herkesin mutlaka Isparta kebabını tatması gerektiğini kaydeden Hüseyin Açıkalın, "Eyvah eyvah demesinler, bu kebabı yesinler" ifadesini kullandı.

NASIL YAPILIYOR?

Isparta kebabı, Toros dağlarında kekikle beslenen kuzu ve oğlakların kaburgasından yapılıyor. Kaburgalar pişirilmeden önce dolaplarda dinlendiriliyor. Fırın sabah erken saatlerde özel kurutulmuş meşe odunları ile yakılarak ısıtılıyor. Fırına atılacak kaburgalar fırının içinde bulunan tavalara bir şiş yardımı ile dik yerleştiriliyor. Sıcak fırında kaburgalardan akan yağlar, içinde su dolu tavaya akıyor ve su kaynadıkça bu yağlar buharlaşmaya başlıyor. 2 saat boyunca odun atılan fırın daha sonra kendi halinde bırakılıyor ve 1 saat süresince de kor ateşte kalıyor. Gün boyu sıcaklığını muhafaza eden fırından siparişe göre kaburga çıkarılıyor ve bakır tabaklar içerisinde müşteriye servis ediliyor.

Domates, biber ve kelle soğandan oluşan söğüşün yanında Senirkent'te yetişen kurutulmuş üzümlerden elde edilen, içerisinde mersin yaprağı, karanfille hoş bir aroma kazandırılan üzüm hoşafı da isteğe göre müşteriye servis ediliyor. 200 gramlık porsiyon halinde servis edilen Isparta kebabının yanında işletmede yine Isparta'ya özgü, etin kaburga kısmından elde edilen kıymayla yapılan Isparta şiş kebabı ve geleneksel Isparta kabunesiyle irmik helvası da veriliyor.

- Isparta

Kaynak: DHA
haber32
haber32
Yorumlar (0)
haber32 haber32
-8°
açık
Günün Anketi Tümü
Sizce Isparta'nın En Büyük Sorunu Nedir?
Namaz Vakti 25 Ocak 2020
İmsak 06:36
Güneş 08:00
Öğle 13:15
İkindi 15:57
Akşam 18:20
Yatsı 19:39
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Sivasspor 18 40
2. Başakşehir 18 36
3. Trabzonspor 18 35
4. Fenerbahçe 18 34
5. Alanyaspor 18 32
6. Galatasaray 18 30
7. Beşiktaş 18 30
8. Göztepe 18 26
9. Malatyaspor 18 24
10. Gaziantep FK 19 24
11. Çaykur Rizespor 18 23
12. Denizlispor 18 22
13. Gençlerbirliği 19 21
14. Konyaspor 18 18
15. Kasımpaşa 18 15
16. Antalyaspor 18 14
17. Ankaragücü 18 12
18. Kayserispor 18 10
Takımlar O P
1. Hatayspor 18 37
2. Bursaspor 19 33
3. Erzurum BB 18 31
4. Keçiörengücü 18 28
5. Ümraniye 18 28
6. Akhisar Bld.Spor 19 28
7. Menemen Belediyespor 18 28
8. Adana Demirspor 18 27
9. Altay 18 24
10. Balıkesirspor 18 24
11. Giresunspor 18 24
12. Fatih Karagümrük 18 23
13. İstanbulspor 18 20
14. Altınordu 18 19
15. Osmanlıspor 18 16
16. Adanaspor 18 13
17. Boluspor 18 13
18. Eskişehirspor 18 9
Takımlar O P
1. Liverpool 23 67
2. Man City 24 51
3. Leicester City 24 48
4. Chelsea 24 40
5. M. United 24 34
6. Tottenham 24 34
7. Wolverhampton 24 34
8. Sheffield United 24 33
9. Southampton 24 31
10. Arsenal 24 30
11. Crystal Palace 24 30
12. Everton 24 30
13. Burnley 24 30
14. Newcastle 24 30
15. Brighton 24 25
16. Aston Villa 24 25
17. West Ham 23 23
18. Bournemouth 24 23
19. Watford 24 23
20. Norwich City 24 17
Takımlar O P
1. Barcelona 20 43
2. Real Madrid 20 43
3. Atletico Madrid 20 35
4. Sevilla 20 35
5. Getafe 20 33
6. Real Sociedad 20 31
7. Valencia 20 31
8. Athletic Bilbao 20 30
9. Villarreal 20 28
10. Osasuna 21 28
11. Granada 20 27
12. Real Betis 20 27
13. Levante 21 26
14. Deportivo Alaves 20 23
15. Real Valladolid 20 22
16. Eibar 20 22
17. Mallorca 20 18
18. Celta de Vigo 20 16
19. Leganés 20 14
20. Espanyol 20 14
Günün Karikatürü Tümü