Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nce Değişim, Dönüşüm, Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı Avrupa Birliği Programı çerçevesinde esnaf ve sanatkârların destek ile hibelerden daha fazla yararlanabilmelerini sağlamak amacıyla dün bir seminer düzenlendi. Esnaf ve Sanatkârlar Birliği Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen seminerde ağırlıklı olarak KOSGEB ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) proje ve işletmelere sağladıkları destekler ve nasıl başvuru yapılması gerektiği anlatıldı. Seminere  Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, meslek odaları temsilcileri ve esnaflar katıldı. Programın açış konuşmasını yapan Tural, katılımın az olmasından dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Birlik bünyesinde toplam 308 kişinin görev yaptığını belirten Tural, salonda 50 kişi bile göremediğini ifade ederek, “Esnaf Odaları Birliği’ne bağlı Oda Başkan ve Yöneticileri, Denetim Kurulu Üyeleri ve Genel Sekreterlere hizmet içi eğitim adı altında bir toplantı düzenledik. Ama maalesef katılım çok az. Bizde yönetim ve denetim toplam 280 delegasyonumuz var. 28’de Genel Sekreterimiz var. Üyeleriniz size sorar Odalarımız ne iş yapıyor? Oda yöneticilerimiz de bize sorar Birlik ne iş yapıyor? diye. Ama bu yıl bir toplantı düzenleyelim, yaptıklarımızı anlatalım dediğimiz zaman ne üyeleriniz, ne de Birlik olarak yaptığımız toplantılara yöneticilerimiz katılıyor. Bu konuda biraz daha duyarlı olmaya çağırıyorum. Bunun da haklı bir sitem olduğunu düşünüyorum” dedi.

Esnaf ve sanatkârların BAKA, İşkur, KOSGEB ve Avrupa Birliği desteklerinden daha fazla desteklenebilmeleri ve proje odaklı gelişmelere zemin hazırlamaları açısından bu seminerin önemli olduğunu vurgulayan Tural, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Günümüzde sürekli değişen teknolojik, finansal, kültürel gelişmeler karşısında esnaf ve sanatkârlarımızın rekabet gücünün artırılması, değişim ve dönüşüme katkı sağlaması ayrıca teşkilatımızın yeni fikirlerinin hayata geçirmek için çok önemli bir kaynak olan azami ölçüde yararlanabilmek büyük önem taşımaktadır.”

YENİ DESTEKLERİ ANLATTI

KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım ise, KOSGEB’in vizyonu, yeni destek programları ve modelleri ile KOBİ’ler hakkında genel bilgiler verdi. KOSGEB’in KOBİ’ler ve girişimcilere destek sağlayan bir kurum olduğunu bildiren Yıldırım, “Esnafların çoğu KOBİ sınıfındadır. Fakat sektörel olarak KOSGEB’in desteklediği sektörler Bakanlar Kurulu ile bildirildiği için esnaflarımızın içerisinde KOSGEB’in hedef kitlesine girmeyenler olabilir” ifadesini kullandı.

İlimizden KOSGEB’in desteklerinden 193 işletmenin yararlandığını belirten Yıldırım, bu sayının nüfus ve işletme sayısı bakımından Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu söyledi. Yıldırım, “Burdur’dan ise 130 işletme KOSGEB’in desteklerinden yararlanmıştır. Bu sayılarla Isparta, Türkiye 29.su olurken, Burdur ise 39. oldu” dedi.

ESNAFIN DESTEKÇİSİ KOSGEB

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, esnafların güçlendirilmesine yönelik her türlü faaliyetleri destekleyeceklerini bildirerek, “Türkiye’de esnafın en büyük destek kurumu KOSGEB’dir. BAKA ülkemizde çok yeni bir kurumdur ama dünyadaki geçmişi 110 yıl öncesine dayanıyor. BAKA daha çok Ticaret ve Sanayi Odaları’ndan gelen büyük yatırımlara yönelik çalışmalar yapıyor” dedi.