Isparta Sağlık İl Müdürlüğü'nce Mart ve Nisan aylarında ilköğretim okullarında düzenlenen ''Kanser ve Korunma Yolları' konulu seminerlerle, 2 bin dolayında öğrenci kanser hastalığı hakkında bilgilendirildi.

Sağlık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, 14 ilköğretim okulunda düzenlenen 28 seanslık seminerlerle öğrenciler, kanser hastalığı, tedavisi ve korunma yolları hakkında bilgilendirildi.
 

Hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu oluşan kanser hastalığına neden olan en önemli faktörlerin, sigara, yanlış beslenme, alkol, hareketsiz yaşam, radyasyon, aşırı güneş ışığı, kimyasal faktörler, çevre kirliliği, bazı virüsler ile genetik ve yaş faktörlerinin olduğu anlatılan seminerlerde, pasif içiciliğin de sigara içmek kadar zararlı olabileceği belirtildi.

Seminerlerde ayrıca, ben ve siğillerdeki büyümeler, elle hissedilen şişlikler, beklenmeyen kanamalar ve akıntılar, uzun süren ses kısıklığı ve öksürük, tuvalet alışkanlıklarındaki değişiklikler, yutma güçlüğü, hazımsızlık, iyileşmeyen yaralar ve açıklanamayan kilo kaybının da kanser belirtisi olabileceği anlatıldı.

Kanserden korunmak için, sigara içmemeleri ve içilen ortamlarda bulunmamaları, düzenli ve dengeli beslenmeleri, spor yapmaları, güneş ışığından ve radyasyondan korunmaları ve kimyasal maddelerden uzak durmaları gerektiği anlatılan seminerlerde, erken tanının, kanserde hayat kurtarıcı olduğu vurgulandı.