“SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, yayınladığı 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü mesajında şu saptamalarda bulundu:

15 Temmuz 2016’da, milli bekamıza, demokrasimize ve egemenliğimize yönelik gerçekleştirilen hain darbe girişiminin ardından iki yıl geçmiştir. Milletimiz, iki yıl önce yaşanan o talihsiz geceden, önce yüce Allah’ın izni daha sonra vatansever, kahraman insanlarımızın gayretleri ile kurtulmayı ve aydınlığa kavuşmayı başarmıştır. Türkiye, o günden bu yana yaralarını hızla sarmış; devletimiz dün olduğu gibi bugün de dimdik ayakta kalmayı başarmış ve giderek daha da güçlenmeyi, yenilenerek büyümeyi gerçekleştirmiştir.

Bugün, güzel yurdumuzda huzur ve güven ortamı içinde ülkemizin 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla ilerleyebiliyorsak, bunu değerli şehitlerimizin mübarek kanları kadar aziz gazilerimizin de insanüstü fedakârlıklarına borçluyuz. Biliyoruz ki çıktıkları yoldan geri dönmeyen şehitlerimiz ve kahraman gazilerimiz bu vatanın gerçek sahipleridir.

Tarihin her döneminde olduğu gibi bugün de mübarek vatan toprağımızda kardeşçe, birlik ve beraberlik içinde yaşamamızı, kalkınıp güçlenmemizi, çağdaş medeniyet seviyesine erişmemizi çekemeyen şer odakları,  şehitlik ve gaziliğin yüce bir makam olduğuna inanan vatan evlatlarımız sayesinde hiçbir zaman emellerine ulaşamayacaklardır.

15 Temmuz 2016’da şehitlik mertebesine erişen 249 şehidimiz ve çok sayıdaki gazimize minnet duygumuzu ifade etmek ve o gece şahlanan demokrasimizi her daim diri tutmak için kutladığımız “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” münasebetiyle, Rabbimden milletimize başka 15 Temmuzlar yaşatmamasını ve birliğimize ve dirliğimize gölge düşüren nifaktan bizleri korumasını diliyor, tüm aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi, saygı ve şükranla anıyorum. “