Isparta'da asansör denetimlerinin başladığını belirten Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, sürdürülecek çalışmalarda, kullanılmasında sakınca olup olmadığı tespit edilen asansörlere kırmızı, sarı ve yeşil işaret konulacağını söyledi. Bu kapsamda, Isparta'da 2300 asansörün denetimi yapılacak.

Günümüzde çok katı binaların sayısı arttıkça, dikey yolculuk amacıyla kullanmakta olduğumuz asansörler, hayatımıza kolaylık getirmekle birlikte, dikkatli olunmazsa ve gerekli özen gösterilmezse üzücü kazalara yol açabilmektedir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 5 Kasım 2011 tarihinde 28106 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Asansör Bakım ve işletme Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre, asansör denetimlerinin yapılması gerektiği bildirildi. Isparta’da 2300 asansörün denetleneceğini söyleyen Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, apartman yöneticilerine seslenerek, “Asansör kazalarının önüne geçmek, can ye mal kayıplarına zemin hazırlamamak için, asansörlerimizin bakımlarını ihmal etmeyelim.” diye uyarıda bulundu.
 

YÖNETMELİK NE DİYOR?
Asansör denetimleriyle ilgili resmi gazetede yayınlanan yönetmelikle ilgili bilgi veren Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 5 Kasım 2011 tarihinde 28106 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Asansör Bakım ve işletme Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre; "İnsanların ve/veya yüklerin taşınmasında kullanılan asansörlerin hizmete alındıktan sonra çevrenin, insanların ve canlıların sağlık ve güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak üzere; işletilmesi, bakımı, yıllık kontrolü, bakım ve servis hizmetinin denetimi ile garanti ve satış -sonrası hizmetleri için uyulması gereken kurallar" belirlenmiştir.
 

Yine yönetmeliğin 9. maddesinde de; "Bina sorumlusu; asansörün bu yönetmelik kurallarına uygun olarak güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla ayda en az bir defa düzenli olarak bakımını yaptırmaktan ve kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacı ile gerek kullanım hatalarından, gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için ilk yıllık kontrolünü, asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere yaptırmaktan sorumludur." dedi.
 

UZMAN KİŞİLER TARAFINDAN YAPILIYOR
 

Can güvenliği açısından aylık bakımı yapılan asansörlerin yeterliliği asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere olmak üzere, her asansörün yıllık kontrolü yapının bağlı bulunduğu ilgili idare tarafından, A tipi muayene kuruluşuna yaptırıldığını söyleyen Akıllı, şöyle konuştu; “A tipi muayene kuruluşu, asansörlerde periyodik kontrol ve muayene konularını içerecek şekilde, TS EN ISO/IEC 17020 standardı kapsamında akredite olan muayene kuruluşudur. Makine Mühendisleri Odası da Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK)'ın onayı ile A tipi muayene kuruluşu niteliği kazanmıştır. Denetimler, asansör konusunda uzman, gereken yetki belgelerine sahip makine mühendisleri tarafından gerçekleştirilmektedir.”
 

UYGUNLUĞA GÖRE IŞIK KONULACAK
Denetimleri yapılan asansörlerin kullanıma uygun olup olmadığı tespit edilerek durumuna göre ışık konulacağını belirten makine mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, “Sürdürülecek çalışmalarda her türlü asansör denetlenerek, kullanılmasında sakınca yoksa yeşil, eksik ve hataların düzeltilmesi kaydıyla sarı; can ve mal güvenliği açısından sakıncalı ise kırmızı renkli bir etiket ile işaretlenmektedir. Yani binada bulunan asansörler için eksikleri ve hataları giderilinceye kadar; kırmızı "kullanılamaz" etiketi; kullanılabilir durumdaki asansörler için de ivedilikle eksik ve hataların giderilmesi için sarı "uyarı" etiketi yapıştırılmaktadır. Denetlemeler sonucunda eksik ve hatası bulunmayan asansörler için de yeşil "kontrol edilmiştir" ya da "güvenlidir" etiketi yapıştırılmaktadır.” diye konuştu.

Denetimlerde, asansörlerin aylık bakımlarının yapılıp yapılmadığı, asansörün güvenli olup olmadığı belirlenecek, asansör güvenli değilse gerekil yaptırımlar gerçekleştirilecek.
 

YÖNETİCİLERE UYARI!
Denetimlerde apartman yöneticilerine büyük sorumluluklar düştüğünü dile getiren Akıllı, “Buradan apartman ve site yöneticilerini uyarıyoruz. Asansör kazalarının önüne geçmek, can ye mal kayıplarına zemin hazırlamamak için, asansörlerimizin bakımlarını ihmal etmeyelim. Konut yöneticilerinin göstereceği gayretler sayesinde kazaların önüne geçebileceğimize inanıyoruz. Site ve apartman yöneticilerinden bu konuda Isparta’mıza yakışır bir duyarlılık bekliyoruz.” dedi.


ÜLKEMİZDE %47’Sİ KULLANILAMIYORDU
 

Ülkemizde yaklaşık olarak 175 bin asansör bulunmaktadır. 19 ildeki 38 belediye sınırları içindeki asansörlerin denetiminin yapıldığı ifade eden Akıllı, “2008-2009 yıllarında yapılan bu denetimlerde, 175 bin asansörün 20'si (%11.6'sı) kontrol edilmiştir. Bunların %21'inin eksiklikleri giderildikten sonra kullanılabilir olduğu, %47'sinin kesinlikle kullanılamaz durumda olduğu, %32'sinin de kullanılmasında bir sakınca olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır.” şeklinde konuştu.


ISPARTA’DA 2300 ASANSÖR BULUNUYOR
Can güvenliği açısından asansör denetimlerinin öneminden bahseden Makine Mühendisleri Odası Başkanı hasan Akıllı, konuşmasına şöyle devam etti; “Isparta'da yaklaşık 2300 asansör bulunmaktadır. Bu asansörlerin tamamı il merkezinde ve belediye sınırları içerisinde bulunmaktadır. Asansör kontrolleri bir prosedür değil, can ve mal güvenliğimiz açısından bir gerekliliktir. Lütfen asansörlerin bakım ve kontrollerini periyodik olarak yaptıralım.
 

Denetimleri yapılacak asansörlerin uygulamalarına göre etiket renkleri kırmızı, sarı ve yeşil olarak belirlenmesine müteakiben verilen süre içerisinde çalışır ve hizmet görür durumdaki sarı etiketler ile çalıştırılmayan kırmızı etiketli asansörlerin belirlenen süre içerisinde eksiklikleri giderildikten sonra odamızdan ikinci, üçüncü veya daha fazla gidişler ve kontrollükler için asansör kullanıcılarına ilave bir mali külfet binmeyecektir.”